Кралските ВМС на Великобритания получиха четвъртата многоцелева атомна подводница тип Astyut

Pan.bg 15 май 2020 | 13:26 views (660) commentaries(0)
img
Илиян Русев,
pan.bg
По информация на mil.com

През април 2020 г. Audacious, четвъртата многоцелева атомна подводница тип Astyut, официално е предадена на Кралския флот на Великобритания. Фактът за прехвърлянето на подводницата бе потвърден от министъра на отбраната Анабел Голди в официален отговор на съответното запитване в британския парламент. В писмото на министъра се казва, че трансферът е бил извършен в завода на BAE Systems в Barrow-in-Furness на 3 април 2020 г. Церемонията е отменена поради ограничения, свързани с пандемията на коронавирус, което по презумпция стана причина за питане в парламента за официално потвърждаване на прехвърлянето на атовна подводница.

Според командването на британските ВМС, на 7 април Audacious е пристигнала във военноморската база Клайд в Шотландия. Екипажът на ядрената подводница скоро ще започне подготовка на брега преди началото на следващия етап на морските изпитания.

Британският флот поръча 7 подводници тип Astyut за подмяна на подводниците тип Trafalgar, приети в експлоатация от 1989 г. до 1991 г. Три от тези атомни подводници все още са в експлоатация.

Водещата подводница Astyut е в експлоатация от ноември 2010 г., втората Ambush бе приета в експлоатация през пролетта на 2013 г., а третата - Artfal - от пролетта на 2016 г.
Audacious бе заложена през март 2009 г. и спусната на вода през април 2017 г. Планираше се флотът да получи подводницата през 2018 г., но впоследствие графикът бе преразгледан.

В сравнение с атомните подводници от предишното поколение, подводниците тип Astyut са по-малко забележими, а възможностите им за операции в плитката крайбрежна зона са подобрени.

Водоизместването на подводниците тип Astyut е 7400 тона, дължината на корпуса е 97 метра. Скорост под вода - до 29 възела. Работната дълбочина е 300 метра. Въоръжение е шест 533 mm торпедни тръби, както и крилати ракети Tomahawk и противокорабни ракети Harpoon.

Многоцелевата подводница Audacious (клас Astyut), (сн. BAE Systems)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка