Руските ВМС получиха "Княз Владимир", първата атомна подводница проект 955А "Борей-А"

Pan.bg 02 юни 2020 | 13:32 views (1541) commentaries(0)
img
Илиян Русев,
pan.bg
По информация на mil.press

В понеделник, 1 юни 2020 г., в деня на честването на 287-годишнината от основаването на руския Северния флот, главнокомандващият на руския флот адмирал Николай Евменов одобри акта за приемане на най-новия стратегически ракетен подводен крайцер "Княз Владимир" проект 955A (шифър "Борей-A"). Както уточни официалният говорител на флота капитан I ранг Игор Дыгало, подписването на документа се е състояло в Санкт Петербург, в сградата на Главното адмиралтейство.

"Днес, в деня на Северния флот, одобрих акта за успешното приключване на тестовете и готовността на Обединената корабостроителна корпорация и завод "Севмаш" да прехвърлят стратегическия ракетен подводен крайцер "Княз Владимир" на ВМС. Датата на официалната церемония за приемането на подводницата ще бъде обявена скоро. Стратегическа ракетна подводница проект "Борей-A" ще изпълнява мисии като част от подводните сили на Северния флот. Завършването на изграждането и тестването на първият подводен крайцер от модернизирания проект 955А е най-добрият подарък за целия Северен флот. Това е резултат от голямото внимание на МО на Русия, главното командване на ВМС и на корабостроителите да снабдят Северния флот с нови кораби и подводници" заяви адмирал Николай Евменов.

Припомняме, че на 28 април 2020 г. се състоя подписването на удостоверението за приемане на „Княз Владимир“.

Подводницата е стратегически ракетен носител, който бе заложен в "Севмаш" през 2012 г. Тя стана четвъртата атомна подводница в серия от 8 "Борея" и първият представител на подобрения проект "Борей-А" пр. 955A. Първоначално прехвърлянето на подводницата към флота бе планирано за 2017 г., но тя беше пусната на вода едва през ноември 2017 г. През пролетта на 2018 г. стана известно, че прехвърлянето на атомната подводници на флота е отложено за 2019 г., но тестовете на ядрената подводница продължиха и през 2020 г.

Сега в "Севмаш" в различните етапи на строителството има още 4 атомни подводници проект 955А: "Княз Олег", "Генералисимус Суворов", "император Александър III" и "Княз Пожарски". Всяка подводница от този тип е въоръжена с 16 междуконтинентални балистични твърдогоривни ракети "Булава".

На снимката: стратегически ракетен подводен крайцер "Княз Владимир" проект 955A (сн. ВМС на Русия)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка