САЩ поръчаха "най-модерните" подводници за една трета от бюджета на руското Министерство на отбраната

Pan.bg 23 юни 2020 | 20:48 views (922) commentaries(0)
img pan.bg


ВМС на САЩ подписаха договор за изграждането на две ядрени подводници от клас "Колумбия" в американската корабостроителница General Dynamics Electric Boat, предназначени да заменят подводниците от клас "Охайо" от края на миналия век. Това се съобщава от Naval News.

Общата сума на споразумението достигна 10,3 милиарда долара, което е около една трета от разходите на бюджета на руското Министерство на отбраната за текущата година (1,894 трилиона рубли, или 27,5 милиарда долара).

Съгласно договора, изпълнителят се задължава да извърши проектиране, инженерни работи, да построи подводниците и да осигури техническата им поддръжка, както и да разшири инвестиционния капацитет в корабостроителницата си специално за производството на подводници от клас "Колумбия". Naval News ги нарича „най-съвършените ракетни подводници в света“.

Съобщава се, че възможността за стартиране на водещата подводница на проекта е възможна,/ получила е тактическия номер SSBN-826/, през октомври тази година, въпреки че по-рано беше съобщено за началото на производството едва през 2021 година. Изграждането на втората подводница SSBN-827 може да започне през фискалната 2024 година, тоест от 1 октомври 2023 г. до 30 септември 2024 г.

Президентът на General Dynamics Electric Кевин Грейни подчерта, че компанията е готова да завърши програмата. „Направихме голяма подготовка, като наехме и обучихме следващото поколение квалифицирани корабостроители“, добави топ мениджърът. Според Naval News в тази корпорация са заети общо 16 хиляди души.

Пускането в експлоатация на първата подводница от клас "Колумбия" е планирано за декември 2031 г.

Планира се тези подводници постепенно да заменят подводниците от клас "Охайо" от ВМС на САЩ, последната от които е пусната в експлоатация през 1997 г. и ще се превърнат в основния носител на балистични ракети на морска основа, тоест един от компонентите на американската ядрена триада.

Завършването на програмата предварително се планира за 2042 г., експлоатационният живот на подводниците се изчислява до 2084 година.

Източник: lenta.ru Снимка: U.S. Navy / Wikimedia

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*