Ден за ВИП гости на „Бриз 2020“ Част 1 - ВИП гостите, Епизод 1 и адмиралския ефект (ЕКСКЛУЗИВНА ПРИСТАНИЩНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 18 юли 2020 | 12:08 views (4249) commentaries(0)
img
Митко Василев,
pan.bg
От мястото на събитиетоОт 10 до 19 юли 2020 г., Военноморските сили на Република България проведоха националното военноморско учение „Бриз 2020” отворено за участие на ВМС от страни членки на НАТО. Учението се проведе в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в полигони, които са обявени своевременно.
Българските ВМС участваха с 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 вертолета и с 1000 души личен състав. Сухопътни войски участваха с Група за гражданско-военно сътрудничество и Група за психологически операции.

Учението
Общо в учението участваха 8 държави с 26 бойни и спомагателни кораби и катери, 1 самолет, 6 вертолета и 2413 военнослужещи от военноморските сили на България, Белгия, Грузия, Гърция, Италия, Испания, Румъния, Турция, Втората постоянна военноморска група кораби на НАТО (Standing NATO Maritime Group Two - SNMG2) и Втората постоянна противоминна група кораби на НАТО (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2 - SNMCMG2) от Силите за отговор на Алианса, както и 117 души от 24 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление, неправителствени и частни организации.

Основната идея на учението бе да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни чрез отработване участието им в операция за морска сигурност в отговор на криза. Усилията по време на учението бяха насочени към усъвършенстване на нивото на подготовка на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на морска операция в коалиционен формат, по противодействието на конвенционални и неконвенционални заплахи чрез водене на широк спектър от бойни действия на море (борба с въздушен, надводен и подводен противник, противоминни действия, контрол на корабоплаването; действия срещу асиметрични заплахи) и издигане нивото на координация с правителствени и неправителствени организации и институции при реакция на кризи и защита на населението, действия при ликвидиране на пожар на борда на търговски кораб в пристанище, преодоляване на последствията от инцидент с търговски кораб на море.

След преминаване на пълния процес на планиране по стандартите на НАТО, бе сформиран Щаб и многонационално корабно оперативно съединение 777. Планирането на учението се извърши под ръководството на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, който е и общ ръководител на „Бриз 2020”. Офицер, провеждащ учението и директор на учението бе
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
флотилен адмирал Георги Пенев – заместник-командир на ВМС. Началник на Щаба на ръководството на учението бе капитан І ранг Камен Кукуров – началник на Щаба на ВМС. Командир на многонационално корабното оперативно съединение бе флотилен адмирал Велко Велков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.
В учението се използва фиктивен сценарий, който пресъздава обстановка в различни точки от света. По този начин българските военни моряци имат възможност да се подготвят да посрещнат предизвикателствата на днешния ден съвместно със съюзните ВМС и партньорите от правителствени и неправителствени организации и институции.

По време на учението „Бриз 2020” се проведе операция за Морска сигурност в отговор на криза. Фактическите действия се провеждат при следните етапи – предварителна подготовка (разкриване щаб за контрол на учението (EXCON), пристигане на чуждестранните кораби в Бургас), предпоходна подготовка в базови условия, учения и епизоди на море и заключителен етап (дискусия, разбор и разформироване на съединението).

Денят за ВИП гости
В слънчевото утро на 17 юли 2020 г. на пристанище Бургас пристигнаха официалните гости за Деня за ВИП гости от националното учение с чуждестранно участие „Бриз 2019”. За събитието пристигнаха президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев и министърът на отбраната Красимир Каракачанов, които бяха посрещнати от командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, качиха се на борда на фрегата 43 "Горди", поздравиха ИД командира кораба к-н II ранг Стоян Христов (командир на фрегата 41 "Дръзки"). Президентът Румен Радев, на Sea Sparrow палубата, прие строя на почетния караул от екипажа на кораба.

Освен тях за мероприятието бяха дошли зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков, Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командващият на СКС ген.-лейт. Любчо Тодоров, зам.-командващият на СВ бриг. ген. Валери Цолов, Началникът на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" флотилен адмирал Боян Медникаров, кметове, областни управители, представители на държавни институции. За ВИП деня на "Бриз 20" на кърмата на фрегата се бе появил едър надпис „Горди“.

Епизод 1
От борда й ВИП гостите и представителите на медиите наблюдаваха Епизод 1 „Борба с пожар на борда на товарен кораб в пристанище Бургас”. В него на борда на условен контейнеровоз, изигран от танкер-бункеровчик 303 „Акин“, избухва пожар. Пожарът е предизвикан от късо съединение в електрическата система. Екипажът започна борба с пожара, но бързо разбра, че не може да го овладее и поиска помощ. Сформиран бе брегови щаб от представители на Дирекция ПБЗН-МВР, пристанище Бургас, Морска администрация, капитана на Пристанище Бургас и други отговорни държавни и обществени институции. Екипажът на пристигналата противопожарна машина на Дирекция ПБЗН разстави пожарна линия с 2 струйника и започнаха гасене на пожара. В това време капитанът на кораба разбра, че не може да овладее пожара и реши екипажа да го напусне, като уведоми за това корабособственика, пристанищните власти и Центъра за управление на корабния трафик. При слизането на брега се установи липсата на 3 души от екипажа. Аварийно-спасителния екип на Дирекция ПБЗН, който пристигнаха със специализиран спасителен автомобил, проведе спасителна мисия и откриха липсващите хора, евакуираха ги, а пристигналите линейки на ВМА МБАЛ Варна и ЦСМП „Бърза помощ“ ги откараха в областната болница. Поради разлив на нефтопродукти във водата нефтосъбирач на „Поддържане чистотата на морските води“ АД – филиал Бургас постави боново заграждение и започна обработка на морската вода.

Адмиралски ефект
След края на епизода фрегата 43 „Горди“ се сне от пристанище Бургас с помощта на моторните катери 325 „Колокита“ и 326 „Агалина“. Тук се задейства старото морско правило, че има ли на борда адмирали, а то имаше 4, се получава адмиралски ефект. Екипажът на моторен катер 326 "Агалина", който дърпаше носа на фрегата 43 "Горди", се забави с откачането на влекалното въже, фрегата рязко дръпна катера, който е около 20 пъти по-лек и в резултат се стигна до лек сблъсък. Последиците – одраскана боя на десния борд на фрегата 43 „Горди“ и счупен дървен отбивач отзад вдясно на м/к 326 „Агалина“.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Ден за ВИП гости на „Бриз 2020“ Част 1 - ВИП гостите, Епизод 1 и адмиралския ефект (ЕКСКЛУЗИВНА ПРИСТАНИЩНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/27 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка