Възстановена е хронологията на това как "потъна" руската подводница "Курск": Могли са да я спасят, също и екипажа

Pan.bg 12 авг 2020 | 21:40 views (1585) commentaries(0)
img
pan.bg


Капитан 1-ви ранг Игор Курдин реконструира пълната хронология на събитията, случили се по време на инцидента с руската ядрена подводница "Курск", която потъна във водите на Баренцово море през 2000 година. Както се оказа, трагичният случай е изпълнен с всякакви дребни неща, които биха могли да спасят както ядрената подводница, така и нейния екипаж.

„На 10 август 2000 г. Курск напусна залива Западная Лица към зоната на ученията, където по обяд на 11 август успешно изстреля ракета „Гранит“. В 06:00 часа на 12 август лодката зае определената зона. В 08:35 "Курск" нанесе условен удар с пълен боекомплект ракети. В 08:51 командирът на подводницата, капитан 1-ви ранг Генадий Лячин докладва това на командването, също каза и за готовността за торпедна стрелба. Това беше последният доклад от "Курск".

В 11:09 часа хидроакустиката на "Петър Велики" записа работата на сонара на подводницата, която се подготвяше за торпедна атака, а в 11:30 - е доловен друг звук, който е можел да бъде подводен взрив. Тогава мощен хидродинамичен удар паднал върху корпуса на флагмана, но командването не придаде никакво значение на това. Хидродинамичният шок се почувства и от подводницата "Карелия", която се намираше на 80 километра от "Курск", а норвежката сеизмична станция ARCES също "чу" на 470 километра от мястото на аварията.

В 14:12 часа корабите, изпълняващи ролята на учебни мишени за "Курск", напуснаха района, където се намира лодката, и изчакаха "Курск" да излезе на повърхността за доклад. Когато това не се случи, хеликоптери излетяха към небето. В 15:25 "Петър Велики" се опита да повика подводницата чрез звуково-подводна комуникация, започнаха да пускат експлозиви във водата - сигнал за подводниците за аварийно изкачване. Но, според събеседника „Курск“ не се е считал за аварирал дори до 17:00 часа, когато това вече ясно се изисква от правилата на ВМФ.

Едва в 17:20 спасителният кораб „Михаил Рудницкий“ беше определен да бъде готов да тръгне след един час. Всъщност спасителите излязоха на море осем часа по-късно“, това предаде руският информационен бюлетин Lenta.ru, позовавайки се на думите на капитан 1-ви ранг Игор Курдин.

Всъщност експертите посочват факта, че е било възможно спасяването на подводницата и нейния екипаж, обаче, фактът, че другите военни кораби не са реагирали на експлозиите, а самата спасителна операция е започнала
ден по-късно е довела до едно от най-сериозните последствия за Руския флот и моряците.

Към днешна дата все още не е известно със сигурност какво точно се е случило с руската ядрена подводница. Изказват се различни версии, от експлозия до ядрента подводница на мина от времето на Втората световна война до ракетно нападение, торпедна атака и т.н.

Според официалните данни причината за това е била разхерметизация на горивото в резервоарите на торпедата и последващо запалване на запалими вещества, но в същото време експлозията в ядрената подводница „Курск“ е била толкова мощна, че официалната версия все още се оспорва от експерти, които смятат, че аварийната ситуация може да е настъпила по други начини, по причини, които между другото не са разкрити.

Трябва да се уточни, че в резултат на произшествието загинаха 118 души.

Източник: avia.pro Снимка: avia.pro

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка