Героизъм и малодушие на подводница Щ-423, първата, която преодоля Северния морски път

Pan.bg 17 окт 2020 | 06:40 views (7450) commentaries(0)
img
пан.бг

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


През леда до Владивосток героизъм и малодушие на подводницата, първата, която преодоля Северния морски път


Подводница Щ-423 през 1940 г.


През август 1940 г. подводницата Щ-423 е първата в света, която пробива ледовете на Северния ледовит океан, преминавайки по цялото крайбрежие на Русия от Мурманск до Владивосток. На годишнината от началото на подледената експедиция историкът Алексей Волинец разказва как е било подготвено и протекло това безпрецедентно пътуване, как се е развивала съдбата на членовете на екипажа и самата лодка. Невъзможната и необходима география на северния път изигра жестока шега с Русия. Ако за повечето страни моретата, които ги измиват, дават удобен път, свързващ земи и градове, то значителна част от руските морета са студените води на Северния ледовит океан. Те не обвързват, а напълно се разделят, правейки по-голямата част от крайбрежието на страната недостъпна и често разрушителна пустиня от сняг, вятър и лед.


Фактът, че по северното крайбрежие на Евразия можете да стигнете от Русия до Китай по море, хората се досещаха още в ерата на Великите географски открития, преди няколко века. Но едва в самия край на 19-ти век, развитието на технологията направи възможно изпълнението на този план. Обаче плаването през осем морета - точно толкова измиват бреговете ни от полуостров Кола до полуостровите Камчатка - в продължение на много десетилетия оставаше чудовищно трудно, скъпо и опасно.

Северният морски път, както започна да се нарича такова пътуване, стана особено актуален в началото на 20-ти век, когато на далекоизточните граници на Русия се появи силна японска империя, насочена към разширяване. В случай на голям военен конфликт пред Русия възниква почти непреодолима задача да прехвърли флота към Далечния изток от Черно и Балтийско море. Пътят през Суецкия канал, или около Африка, или през Панамския канал - първо, той беше дълъг, превръщайки се в почти обиколка на света и, второ, зависи от политиката на други сили, която далеч не винаги беше благоприятна за Русия.

Такова пътуване е по-сравнимо с космически полет, отколкото с обикновено морско пътуване. Корабът може да бъде смачкан от лед или, в най-добрия случай, да бъде хванат в лед, да замръзне във водите на Северния океан в продължение на много месеци. Баренцово, Кара, Лаптево море, Източно Сибирско море, Чукотско, Берингово, Охотско и Японско море - всички те трябваше да бъдат преминати, за да стигнат от европейската северна част на Русия до Владивосток. Северният морски път по крайбрежието на Русия беше в пъти по-кратък и най-важното не зависи от политиката и военните сили на други държави. Сред пламенните привърженици на развитието на Северния път бяха не само военните, но и великият руски учен Дмитрий Менделеев.


Още в края на XIX век той формулира тази задача по следния начин: „В допълнение към икономическото значение военната отбрана на страната трябва да спечели много, когато ще бъде възможно без Суецкия или Централноамериканския (Панама - ред.) Канал да се прехвърлят кораби или поне част от тях от Атлантическия океан близо до собствените им брегове на Великия (Тихий - бел. ред.) и обратно, тъй като е очевидно, че и тук и там Русия трябва да запази голям силен флот, за да защити своите жизненоважни интереси. " Но Северният морски път, защитен от политически рискове, беше затруднен и непредсказуем от самата природа. През по-голямата част от годината ледът тук е толкова дебел и плътен, че прави всяко пътуване невъзможно и смъртоносно за обикновените кораби. Днес атомните ледоразбивачи работят в моретата на Северния ледовит океан, но нашите предци не са разполагали с толкова мощно оборудване ...

"Чичо Измаил" за специална експедиция


За да се реши такава трудна задача, е избрана подводницата Щ-423, чийто екипаж има значителен опит в плаването в студеното Баренцово море. На 23 май 1940 г. се появява тайна заповед на командването на флота No 120 за формирането на специална експедиция. Военен инженер Джоузеф Сендик е назначен да контролира подготовката му, през 1936 и 1937 г. той два пъти участва в преминаването на военни кораби по Северния морски път.

Капитанът от 3-ти ранг Измаил Зайдулин Архив на Тихоокеанския флот на Министерството на отбраната на Руската федерация

Алексей Бистров беше капитан на подводницата Щ-423, но преди това не е имал възможност да плава във водите на Далечния изток и по време на пътуването капитан от 3-ти ранг Измаил Зайдулин е назначен за командир на лодката. Бистров остана на лодката като „резервен“ - заместник-командир. Любопитно е, че както капитанът на „експедицията със специална цел“, така и неговият „резервен резерв“ са били сънародници - местни жители на Грузия. Зайдулин е роден през 1905 г. в Батуми, а Бистров е роден четири години по-късно в съседния Поти. Момчетата, израснали в многонационалните южни пристанища, отидоха да служат във флота, и двамата завършиха основното военноморско училище - днес това е Военноморският институт в Санкт Петербург, основан от Петър Велики като известното „Навигационно училище“.

Капитан Измаил Матигулович Зайдулин, който направи невероятен леден преход, имаше трудна биография зад гърба си, която отразяваше всички сложни перипетии на руската история от първата половина на 20 век. През 30-те години "чичо Измаил", както го наричат ​​младите моряци, се занимава с увеличаване на автономността на подводниците, увеличаване на обхвата и продължителността на техните мисии. През 1936 г. подводницата му „Змиорка“, напускайки Владивосток, прекарва 75 дни в морето, три пъти надхвърляйки номиналната продължителност на плаването. Тогава капитан Зайдулин каза на военен журналист: На нашия кораб са представени много националности: руснаци, украинци, беларуси, евреи ... а аз самият съм татарин. Но всичко при нас е както в едно семейство. Уви, тогава не всичко върви „както в едно семейство“ - през август 1938 г. Зайдулин е арестуван и прекарва една година в затвора. Подводничарят имаше късмет: репресиите по това време бяха започнали да намаляват и военният трибунал във Владивосток даде на Зайдулин три години и веднага го помилва, освобождавайки го право в съдебната зала.

Сред материалите по наказателното дело те успяха да открият единствения истински грях - пиенето на алкохол точно на борда на подводницата. "Чичо Измаил" наистина имаше далеч не примерен характер, съчетавайки опит и смелост с развлечението на "морска душа" ... Задачата за навигация на подводница по Северния морски път беше толкова опасна и трудна, че командването хвърли точно толкова труден човек да го реши. Неотдавнашният арест и други „грехове“ бяха незначителни в сравнение с неговия опит и риска от предстоящата кампания.


В началото на юни 1940 г. подводницата Щ-423, която нямаше собствено име, а само номер, беше преоборудвана в една от корабостроителниците в Мурманск. За по-голяма тайна, зоната с лодката беше оградена с висока ограда и строго охранявана. В рамките на един месец тя беше облечена в дървена „козина“, заменени са витлата и кормилата, направени са и други приготовления по плана на инженер Дубравин.

Подводница Щ-423 Архив на Тихоокеанския флот на Министерството на отбраната на Руската федерация На 22-24 юли 1940 г. във фиорда Мотовски в самия северозапад на района на Мурманск подводницата провежда последните учения и подводни гмуркания преди пътуването.

Подводницата, облечена в „кожено палто“, трябваше да премине Северния морски път на повърхността, но при необходимост можеше да потопи и дори да стреля от торпедни тръби. На 5 август 1940 г. лодката излиза в морето. Цялото висше командване на Северния флот я придружаваше на дълъг рейс. Лодката не беше сама - тя беше придружена от транспортния параход "Серов" (кръстен на загиналия пилот-изпитател Анатолий Серов), а ледоразбивачът "Ленин" чакаше в пролива, свързващ Баренцово море с Карско море. Параходът носеше не само оборудване за ремонт, но и провизии, в случай че лодката замръзне в леда и трябва да прекара много месеци на зимуване в студената пустиня на Северния ледовит океан. Вътрешността на подводницата не беше подходяща за такова екстремно зимуване - а за подводнчарите на парахода „Серов“ беше благоразумно оборудван жилищен блок.

Ледоразбивачите проправиха пътя за подводницата. Две седмици по-късно лодката достига полуостров Таймир и навлиза в морето Лаптев. Тук „експедициите със специално предназначение“ трябваше да преодолеят многогодишния нетопящ се лед, опитвайки се да намерят проходи между ледове, достигащи 3-4 метра дебелина. Сменяйки се един друг, три ледоразбивача последователно продължиха напред - "Ленин", "Сталин" и "Литке". Ако първите двама са кръстени на съветските лидери, то третият носи името на дореволюционния адмирал - граф Литке, руски мореплавател и географ от 19 век.


Навигацията в северните води беше толкова трудна, че параходът "Серов", който превозваше запаси за лодката, загуби една лопата на витлото от удар върху леда в Карско море и счупи още два в морето на Лаптеви. С големи трудности корабът е докаран в Тикси, малко полярно пристанище на брега на Якутия. „Серов“ не можеше да плава по-нататък и запасите за лодката трябваше да се претоварят на друг параход.

Карта на маршрута на експедицията Архив на Тихоокеанския флот на Министерството на отбраната на РФ

Още два ледоразбивача се притекоха на помощ на лодката. Най-трудната задача беше да се отиде в района на така наречения леден масив на Айон - неговият многогодишен, никога не топящ се лед се простираше на повече от сто километра северно от Чукотка. Подводницата и ледоразбивачите трябваше да изминат почти две хиляди километра в леда по крайбрежието на Чукчи. В северната навигация има така наречената „скала за концентрация на лед“, измерена в балове. Когато няма лед - 0 бала, ако ледените блокове заемат 90% от повърхността - 9 . Последната - 10 бала означава, че няма пропуски в ледената обвивка. На север от Чукотка „експедицията със специално предназначение“ трябваше непрекъснато да върви в ледени условия от 9-10 бала. В някои райони ледоразбивачите буквално влачеха лодката по въжетата в трохи от блокове и отломки от замръзнала вода.

Подводница Щ-423 в леда на Карско море Архив на Тихоокеанския флот на Министерството на отбраната на Руската федерация

Подводницата плаваше по най-северните брегове на Чукотка, където дори през лятото температурата на въздуха постоянно пада под нулата. По-късно капитан Зайдулин изчислява, че по време на целия круиз лодката му е покрила общо над 1200 километра твърда ледена обвивка. За съжаление и капитан Зайдулин, и неговият заместник Бистров, както и по-голямата част от екипажа на Щ-423, ще умрат по време на Великата отечествена война, без да оставят спомени . Оцелели са само оскъдни редове сухи доклади. Следователно днес можем само да гадаем как се е чувствал екипажът и как е живял в онези дни. Лодката постоянно плаваше в ледена вода по време на полярни студове, повишената влажност, която беше неизбежна в морето на такъв кораб, се добавяше към студа. Кондензът на влага деактивира електрическите кабели, в отделенията имаше истинска мъгла. В условия на постоянна ледена опасност командването на лодката трябваше да бъде почти постоянно на открития мостик, издухан от полярни ветрове. Сложността на живота на екипажа се доказва от следния факт: за да изсъхне помещенията на лодката в Чукотско море, ледоразбивачът трябваше да подаде няколко пъти маркуч, фиксиран към кабела, през който в подводницата беше пусната гореща пара ... Предоставяйки залив в Чукотка - за да разбере как подводницата запазва боеспособността си след 5 хиляди километра в Северния ледовит океан, капитан Зайдулин заповядва пълно гмуркане. Под вода, с повдигнат перископ, лодката влезе в дългоочаквания залив.

Кераван от кораби в пролива Маточкин Шар, август 1940 г. Архив на Тихоокеанския флот на Министерството на отбраната на РФ


Северният морски път беше успешно преминат, но подводницата имаше повече от 4 хиляди километра, за да достигне до Владивосток по бурния Тихи океан по това време на годината. Следователно в Провидънс Бей екипажът на капитан Зайдулин прекара 6 дни в проверка и ремонт на механизми, преди да премине Берингово, Охотско и Японско море. Едва призори на 17 октомври 1940 г. лодката U-423 се закотвя в залива Златния рог. За първи път от 74 дни нейните моряци видяха светлините на голям град - Владивосток стана крайната дестинация на безпрецедентна северна подводница .


Героизъм и малодушие след кампанията


„Вярвам, че подводниците могат да се движат по Северния морски път“, пише капитан Измаил Зайдулин в доклад за резултатите от кампанията. За 1941 г. беше планирано да се изпрати цяла група подводници от Мурманск до Владивосток, но войната наруши всички планове. Великата отечествена война сложи край на съдбите на героите, преминали през леда.

Заместникът на Зайдулин, капитан Иван Матвеевич Бистров, имайки възможност да остане в не воюващия Тихоокеански флот, доброволно се включи в Черноморския флот и умря в края на 1943 г. Неговата подводница не се завърна от военна кампания и сега почива на морското дъно някъде край бреговете на Евпатория ... Измаил Зайдулин воюва от първия ден на войната, като командва подводници и торпедни катери в Черно море и Балтийско море. Човекът е смел, дори по време на войната не се е предал - получава и награди, и наказания. През февруари 1944 г. бойният капитан „за нарушение на военната дисциплина“ е понижен до личен състав и изпратен в наказателен отряд. Този път скандалът беше политически - на 23 февруари на банкет по случай празника и посещението на англо-американските съюзници един от чуждестранните гости попита „чичо Исмаил“ кога руснаците ще победят Хитлер.

Западните съюзници още не бяха отворили фронта си в Европа, което откровено подразни руските бойци, които се бият вече трета година. И пияният Зайдулин отговаря рязко: „Съвсем скоро и тогава ще се заемем с вас ...“

Подводници от типа Ш близо до плаващата база на Саратов.

Когато офанзивата на финландския фронт започва през лятото на 1944 г., Зайдулин е върнат да командва корабите, воювали в залива Виборг. За успешни битки през август 1944 г. той получава заповедта, а няколко дни по-късно загива в резултат на трагичен инцидент - в условия на лоша видимост руската авиация атакува руските подводници, обърквайки ги с врага. Сред убитите от техните самолети беше и капитан 2 ранг Измаил Матигулович Зайдулин. Това се случи на 26 август 1944 г. - на този ден семейството на героя-подводничар, съпругата му и двама малки сина, току-що се завърна в Кронщад от евакуация ...

Съдбата на подводницата Щ-423, първата в света, плавала по Северния морски път, не беше лесна. В Тихоокеанския флот тя получава ново „име“, Щ-139, и до 1945 г. е назначена във военноморската база Владимир-Олгински (сега село Тимофеевка в Приморския край). На 26 април 1945 г. на лодка до кея възниква експлозия. Подводницата потъва, четирима моряци бяха убити. Две седмици по-късно лодката е вдигната и причините за експлозията са установени. Разследването протича скрупульозно: още тогава военноморските специабисти анализираха материалите му и се съгласиха със заключенията на офицерите от контраразузнаването от 1945 г. Експлозията е организирана от лейтенант Ефимов, който е служил на лодката.

По време на разпита той твърди, че искал да се самоубие заради нещастния си личен живот, но в последния момент преди експлозията се изплашил и избягал от лодката. Разследването, подобно на съвременните историци на флота, не вярва на тази версия.

Ремонт на подводницата Щ-139 във Владивосток Архив на Тихоокеанския флот на Министерството на отбраната на Руската федерация

Престъпникът беше страхливец по много проста причина. Той прекара цялото ужасно време на Великата отечествена война безопасно далеч от битките и фронта. През пролетта на 1945 г. обаче моряците от Тихоокеанския флот вече бяха наясно, че войната завършва далеч на Запад и че предстои неизбежен сблъсък с Япония. Тогава японците бързо се предадоха, но никой не можеше да знае - напротив, предполагаше се, че съпротивата ще бъде отчаяна и упорита. Японският флот по право се счита за един от най-добрите в света и война с него за относително слабия Тихоокеански флот на СССР можеше да струва много кръв. Лейтенант Ефимов, който служи на Щ-139 , се надява, че след като е повредил лодката си, той ще може да остане в тихия тил в продължение на много месеци, далеч от смъртоносни битки. Процесът по време на войната беше бърз и справедлив - разстрелян беше престъпник, който носеше пагони, но жертваше живота на други хора за своя.

Към август 1945 г. лодката е в ремонт и не участва в битките с Япония. След 12 години остарялата подводница беше извадена от флота и обезоръжена. До началото на 90-те години на миналия век нейнеят ръждясал корпус, спомняйки си герои и страхливци, все още можеше да се види в един от заливите на Владимирския залив в Приморската територия.

Алексей Волынец

Подробно на сайте Дальний Восток:
https://dv.land/history/cherez-ldy-vo-vladivostok?utm_source=tass&utm_medium=banner&utm_campaign=banner_300_600

превод и редакция

ПАН.БГ


източник
https://dv.land/history/cherez-ldy-vo-vladivostok?utm_source=tass&utm_medium=banner&utm_campaign=banner_300_600Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Героизъм и малодушие на подводница Щ-423, първата, която преодоля Северния морски път

ПРЕДИШНА СНИМКА 2/11 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка