Naval Group монтира 3D "отпечатан" пропелер на френски минен ловец (ЕКСКЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 13 яну 2021 | 13:14 views (912) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на navalgroup.comКорабостроителната компания Naval Group произведе пропелер от ново поколение благодарение на метален процес с 3D печат. Монтиран на минен ловец тип Tripartite (бел. ред. съвместен проект на Франция, Белгияи Холандия. Българските три минни ловци са от този порект), пропелерът ще бъде използван на кораба във всички негови оперативни мисии.

Този пропелер е технологичен експеримент. Диаметърът е 2,5 m, и има пет 200-килограмови лопатки. Произведен е в цеховете на завода на Naval Group в Нант/Индрет през октомври 2020 г. и бе транспортиран до завода на компанията в Брест, за да бъде монтирано на валолиния. Като част от КВР на кораба, валолинията и пропелерът бяха монтирани на минния ловец M 643 Andromède през ноември. След това ходовите изпитания бяха извършени успешно в края на декември 2020 г.

Първи в света 3D пропелер
„Получаването на военноморско качество изисква научно развитие. Близо три години научноизследователска и развойна дейност извършена от Техническия и иновационен отдел на Naval group в сътрудничество с Ecole Centrale de Nantes в рамките на Съвместната лаборатория за морски технологии LabCom. Темата бе развитието на процеса на отлагане чрез 3D принтиране с използването на метална тел. Днес ставаме свидетели на първи в света 3D пропелер. Това е най-големият метален 3D отпечатан задвижващ механизъм, който някога е бил произвеждан и първия пропелер в резултат на тази технология, качен на борда на военен кораб и произведено за използване в ежедневната дейност, не само за ходови изпитания“ посочва Емануел Чол, директор на завода в Нант/Индрет.

Суровите условия, при които се използват корабите, гарантират необходимостта от спазване на строги изисквания към пропелера (корозия, умора на материала, устойчивост на удар и др.). Naval Group работи заедно с Bureau Véritas по време на процеса, за да представи своето досие за техническа обосновка, и за да позволи на SSF (Fleet Support Services) и DGA (Агенцията за въоръжение и техника на МО на Франция) да разрешат изпитването на лопатите на пропелера, произведени на военен кораб при нормални експлоатационни условия. Лопатите получиха сертификат от Bureau Véritas.

Инвестиция от 7 милиона евро в 3D метален печат през 2021 година
За Ерик Балуфин, директор на завода на Naval Group в Брест, „производството на този пропелер с 3D печат дава големи перспективи в бъдещето. Тази
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > нова технология ще ни позволи значително да намалим техническите ограничения и следователно ще дадем възможност за нови производствени решения от 13 януари 2021 г. в завода ни в Брест за сложни геометрични форми, които не могат да бъдат произведени чрез конвенционални процеси. Това също ще ни позволи значително да намалим времето за производство и поддръжка п оврем ена експлоатация".

Този пропелер е само първа стъпка. Ще започне нова фаза на разработки, насочена към преработване на детайлния дизайн на други части в корабостроенето, така че те д амогат д асе произвеждат чрез 3D печат (акустична дискретност, намаляване на теглото, повишена производителност на частите). Например, отпечатаното с 3D печат ще осигури на корабите по-голяма ефективност в морето - повишена ефективност на тягата, постигане на СТЕЛТ характеристики и олекотяване.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Naval Group монтира 3D "отпечатан" пропелер на френски минен ловец (ЕКСКЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/6 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка