Румънското правителство одобри покупката на ПКР Naval Strike Missile

Pan.bg 20 яну 2021 | 10:31 views (844) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на defencenews.com

В началото на януари 2021 г. румънското правителство одобри и изпрати до парламента проект на законопроект, който ще позволи на страната да закупи брегови ракетни противокорабни системи Naval Strike Missile чрез процедура за чуждестранни военни продажби (FMS).

„Противокорабните ракетни системи, които трябва да бъдат закупени, включват, но не се ограничават до, 4 мобилни ПУ, системи за командване, контрол и комуникации; платформи за транспорт и товарене/разтоварване; сензори; първоначална логистична поддръжка; система за обслужване и изпитателно оборудване“ се казва в изявление на румънското Министерство на националната отбрана.

Разработена от Raytheon и Kongsberg, NSM е противокорабна ракета която лети на пределно малка височина и може да поразява цели отвъд видимия хоризонт. Миналия октомври Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба, след като Букурещ поиска да закупи две системи за брегова отбрана.

Потенциалният договор се изчислява на приблизително 286 милиона долара, но точната му стойност ще бъде определена, когато започне процедурата по придобиване, според МНО на Румъния.

Предишните прогнози показват, че очакваната стойност на първата система е 137 милиона евро (166,5 милиона долара). Според румънското законодателство покупките на оръжия и военно оборудване на стойност над 100 милиона евро трябва да бъдат одобрени от парламента на страната.

Министерството заяви, че има за цел да придобие системите до 2024 г. Румънското дясноцентристко коалиционно правителство контролира по-голямата част от местата както в горната, така и в долната камара на парламента, което означава, че законодателите най-вероятно ще приемат законопроекта на правителството.

ПКР Naval Strike Missile изстрелвана на камион. (сн.: Kongsberg)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка