Радарът NS50 за следващото противоминни кораби (MCMV) на ВМС на Белгия и Нидерландия

Pan.bg 21 яну 2021 | 08:27 views (591) commentaries(1)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на thales.com

Thales съобщи, че е сключила договро с Kership, съвместно предприятие между Naval Group и Piriou, за новия си радар NS50 за оборудване на следващото противоминни кораби (MCMV) на ВМС на Белгия и Нидерландия договор. ВМС на Белгия и Холандия разчитат на Thales, Naval Group и корабостроителницата KERSHIP, за да оборудват 12-те кораби за борба с мини от следващо поколение с радари NS50 за въздушно и надводно наблюдение с възможности за управление на огъня.

Радарът NS50 въвежда пълно и високо ниво на способност за самозащита срещу въздушни и надводни заплахи за кораби с висока стойност.

Радарът NS50 променя правилата на играта - това е първият в света компактен многофункционален 4D AESA (Active Electronically Scanned Array) радар, предлаган на пазара за по-малки плавателни съдове. Той предлага както въздушно, така и надводно наблюдение с управление на ракети и оръдия.

Естеството на заплахите, с които се сблъскват ВМС, никога не е било по-разнообразно, нито по-предизвикателно, вариращо от противокорабни ракети от следващо поколение, атаки на рояци дронове, до електронна война (заглушаване), както и необходимост да се работи в едновременно конвенционална, асиметрична и хибридна среда на заплаха. Времето и качеството на информацията са от решаващо значение при изправянето пред този нов набор от непредсказуеми едновременни заплахи. NS50 осигурява максимално време на силите да оценят заплахата и да предприемат контрамерки, като в същото време събират информация какво има около тях, за да предпазят кораба и да защитят собствените и съюзнически сили.

NS50 е най-компактният, достъпен 4D многофункционален морски радар в света, който се предлага на пазара. Той предлага превъзходни характеристики за откриване, проследяване и класификация на въздушни и надводни цели, осигуряващи изключително точна 4D информация за целта, необходима за бърз трансфер към ракетни системи „повърхност-въздух“ тип „fire and forget“, както и управление на огъня на корабна артилерия срещу надводни цели. Може да осигури защита срещу БЛА, ниско и бавно летящи обекти, надводни цели чрез комбинация от малко до среднокалибрена оръдейна система.

Напълно софтуерно дефиниран сензор, NS50 се отличава с модулна и мащабируема хардуерна архитектура, което го прави еднакво подходящ за бойни лодки, офшорни патрулни кораби, MCMV, спомагателни кораби и различни други платформи. Никой друг радар от този клас не предлага гъвкавостта и обхвата на функциите на NS50,
подобни на тези, с които се оборудват по-големите кораби. Пълният му дигитален дизайн предполага, че са възможни ъпгрейди по всяко време и на всяко място и че софтуерните модификации са лесни за интегриране на нови функции. NS50 отговаря на днешните изисквания за киберсигурност.

NS50 е част от семейството радари NS, които вече се експлоатират в Кралския нидерландски флот, като осигуряват повишена осведоменост за ситуацията и допринасят за регионалната стабилност в различни части на света.

„Военноморските сили са изправени пред по-сложни, по-малки, пъргави и по-бързо движещи се едновременни заплахи. Компактният NS50 променя правилата на играта - той носи предимството на многофункционално въздушно и надводно наблюдение, както и управлението на огъня на бойни лодки, MCMV, OPV и различни други платформи. Горди сме, че работим с Naval Group и Kership и доставяме иновативен радар на ВМС на Белгия и Холандия за оперативно предимство” заяви Серж Адриан, старши вицепрезидент Surface Radar в Thales.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  sentinel 21 яну 2021, 21:16
   
  1
   
  0

  Рекламата добре, но защо никъде не се споменава, че за миночистачите за ВМС на Белгия и Нидерландия доставчик и интегратор на обзорната РЛС ще бъде всъщност Thales Netherlands от Нидерландия, а не компанията-******* във Франция? Малка, но съществена разлика, особено що се касае до техническата поддръжка, ремонта и (евентуално) модернизацията на антената и прилежащите информационни системи ( т.е. познайте в чий ВПК ще отидат/останат ойрата по проекта).
  Или пак няма кой да мисли, щото така е по-лесно...

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка