Швеция подписа със Saab 2 договора - за модернизация на Visby и за 2 корвети от следващо поколение Visby Generation 2

Pan.bg 25 яну 2021 | 16:07 views (775) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на saab.com

Saab и шведската Администрация за отбранителни материали (FMV) подписаха две споразумения относно следващото поколение корвети. "Фаза за дефиниране на продукта" за модернизация по средата на жизнения цикъл (MLU) на 5 корвети тип Visby, както и "Фаза за дефиниране на продукта" за следващото поколение корвети Visby Generation 2. Общата стойност на договорите е 190 млн. шведки крони.

Договорите включват анализ на изискванията и съответно са началото на работата по модификацията на 5-те корвети и придобиването на Visby Generation 2.

„Договорът е голяма стъпка напред за способностите на Швеция за надводни бойни действия с модернизацията на сегашните корвети и създаването на кораби от следващо поколение. Корветите Visby са сред водещите в класа от 20 години и след модернизацията по средата на жизнения цикъл (MLU) ще бъдат добре оборудвани за бъдещи задачи. Опитът и знанията, които класът Visby е събрал през годините, ще послужат за развитието на Visby Generation 2“ заяви Ларс Тосман, ръководител на бизнес подразделението Kockums.

Корветата Visby Generation 2 е разработена на база версия 5 на тип Visby и ще бъде оборудвана с модерна противокорабна ракетна система, торпеда и ракетна система за ПВО.

Първата корвета от клас Visby бе спусната на вода на 8 юни 2000 г. и днес 5 корвети са в експлоатация. "Фазата на дефиниране на продукта" и модернизацията по средата на жизнения цикъл (MLU) има за цел да направи петте кораба от този клас оперативно налични и след 2040 г. В допълнение към модифицирането на съществуващите системи на корабите, като нова способност ще бъде добавена ракетна система за ПВО. Противокорабната ракетна система RBS15 ще бъде модернизирана до последната версия RBS-15 Mk. IV Gungnir, както и ще бъде добавена торпедната система с новите торпеда Saab Lightweight Torpedo.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка