MBDA и Rheinmetall получиха договор за високоенергийна лазерна система за германските фрегати тип F124 Sachsen

Pan.bg 28 яну 2021 | 13:58 views (568) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на mbda.com и rheinmetal.com

Федералната служба на Германия за оборудване, информационни технологии и поддръжка на Bundeswehr-а (BAAINBw) е възложила на консорциум състоящ се от MBDA Deutschland GmbH и Rheinmetall Waffe Munition GmbH, договор за изработване, интегриране и подкрепа на тестване на демонстратор на лазерно оръжие в морската среда. Стойността на поръчката е в ниския двуцифрен диапазон от милиони евро.

Работата ще бъде разпределена на приблизително еднаква основа. MBDA Deutschland отговаря за проследяването, конзолата на оператора и свързването на демонстратора на лазерно оръжие със системата за управление и управление. Rheinmetall отговаря за станцията за лазерно оръжие, системата за направляване на лъча, охлаждането и интеграцията на системата за лазерно оръжие в проектния контейнер на демонстратора на лазерен източник.

Демонстраторът трябва да бъде произведен, тестван и интегриран до края на 2021 г. Опитите на борда на фрегатата на германския флот F219 Sachsen (тип F124) трябва да се проведат през 2022 г.

Както отбелязва Дорис Лаарман, ръководител на развитието на лазерния бизнес в MBDA Deutschland, „Договорът е важна стъпка по пътя към работеща високоенергийна лазерна система. Нашите две компании ще приложат своите силни сили, за да направят този проект успешен от името на германския флот. След като бъде инсталиран, демонстраторът ще бъде използван и за тестване на важни аспекти като взаимодействието и функцията на сензорния пакет, системата за управление на огъня и ефектора, както и правилата за използване".

Александър Граф, ръководител на програмата за лазерно оръжие на Rheinmetall Waffe Munition, и д-р Маркус Юнг, който ръководи усилията на компанията за разработване на лазерни оръжия, са съгласни и добавят, че: „Договорът бележи систематично разширяване на функционалния прототип на лазерно оръжие, успешно тествано през последните години, с натрупания опит, свързан с един от най-амбициозните проекти в областта на разработването на лазерни оръжия в Европа".

Пробив в историята на отбранителните технологии, лазерите атакуват цели със скоростта на светлината, действайки с голяма точност и произвеждайки много малко съпътстващи щети. Демонстрационна система с тези възможности скоро ще бъде изпробвана при изключително реалистични условия на работа на борда на германска фрегата.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

General Dynamics European Land Systems

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка