В Русия нарекоха наглост претенциите на НАТО за достъп до Азовско и Черно море

Pan.bg 17 апр 2021 | 07:13 views (2829) commentaries(0)
img pan.bg

Депутатът от Държавната дума Руслан Балбек нарече нагла загриженост на НАТО относно плановете на Русия да ограничат достъпа до Азовско и Черно море.

По-рано беше съобщено, че НАТО е загрижена от плановете на Русия да ограничи достъпа до редица райони на Черно море и призовава за свободен достъп до украинските пристанища на Азовско море, както и свободата на корабоплаването.

"Нека да призовават пред друга публика, ние сами ще решим кого да пропуснем през нашия проток. Може би трябва да им освободим нашите летища край Москва за удобство? Наглостта на тези господа загуби разумни граници: или им дайте Крим или освободете пролива. Може би утре да извършим разоръжаване, за да успокоим генералния секретар на НАТО? Те ще се справят без Азовско море, нека влизат в други пристанища, а няма защо да си отворят устата за чуждите проливи“, каза Балбек пред РИА Новости.

Според бюлетина на Управление по навигация и океанография на Министерството на отбраната на Руската федерация, публикуван на 14 април, от 21.00 часа на 24 април до 21.00 часа на 31 октомври, се спира осъществяване правото на мирно преминаване през териториалните морета на Руската федерация за чуждестранни военни кораби и други държавни кораби в три региона на Черно море.

В същото време беше подчертано, че зоните, предвидени за затваряне, няма да пречат на навигацията през Керченския проток, освен това всички те се намират в териториалните води на Руската федерация.

Министерството на външните работи на Украйна протестира срещу Руската федерация заради затварянето на част от акваторията на Черно море, като посочи, че това е направено уж под предлог за провеждане на военни учения. В същото време самият Керченски проток и подходът към него, според бюлетина, не попадат в посочените зони и всички зони, планирани за затваряне, се простират само до външната граница на териториалното море на Руската федерация .

ЕС заяви в петък, че е взел под внимание и ще анализира информацията за затварянето на част от акваторията на Черно море.

Източник: РИА Новости Снимка: РИА Новости / Константин Михальчевский

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка