Търсят име за нов български кораб

Pan.bg 24 юни 2021 | 15:30 views (662) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: ИЦ на МО


До края на юни се приемат предложения за име на нов български кораб.

Той ще бъде научно – изследователски и ще бъде съвместно използван от Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров” във Варна, от Българския антарктически институт и от Софийския университет „Климент Охридски”. Това съобщи флотилен адмирал проф.д-р Боян Медникаров – началник на Морското училище.

В момента процедурата е в заключителен етап. Компанията, която го продава, подготвя документите. Корабът е строен в Норвегия, но в момента е под флага на Белиз. Заложен е и бюджет за ремонт. Намерението е корабът да бъде придобит на 29 юни. Средствата са осигурени от т.нар. програма за научна структура, каза проф. Медникаров. Сумата е 1 мил. и 200 хил лева.

Новият кораб трябва да има тактически номер и име, за да бъде зачислен в състава на въоръжените ни сили. Поради това консорциумът обяви конкурс за име на кораба. Срокът за подаване на идеите е до края на месец юни. Има обаче критерии, на които трябва да отговаря името: да символизира но някакъв начин България, да символизира историята, географията на страната ни, нейните култура и традиции, изобщо да носи символа на България.

Ние моряците винаги разчитаме и на помощта на православната ни църква когато сме в морето, каза още флотилен адмирал проф.д-р Боян Медникаров – началник на Морското училище. Едно от изискванията е името да не противоречи на традициите на БПЦ. Няма изискване името на кораба да е от една дума, но все пак трябва да е лесно за комуникация и да се спелува на английски език /произнасяне буква по буква/.

Корабът ще бъде стопанисван от Висшето военноморско училище, но ще осигурява антарктическите експедиции, полярните изследвания, ще се използва за пренасяне на строителните материали за изграждането на новата полярна база, която строи България, на него практически ще се обучават и възпитаници на училището.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0