Учениeто на българските ВМС „Бриз 2021“, част 1 – 25-о поред!(ЕКСКЛУЗИВНА ПРИСТАНИЩНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 16 юли 2021 | 16:35 views (19460) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
от мястото на събитието

От 11 до 19 юли 2021 г. Военноморските сили (ВМС) на Република България провеждат национално военноморско учение „Бриз 2021“. Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО и е отворено за участие на ВМС от страни-членки на Алианса. То се провежда в морските пространства на Република България и в райони, които са обявени своевременно.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Учението
В „Бриз 2021“ участват 30 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 самолета, 8 вертолета и 2065 военнослужещи от военноморските сили на България, Албания, Белгия, Великобритания, Грузия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Украйна, както и от Втората постоянна военноморска група на НАТО (STANDING NATO MARITIME GROUP TWO (SNMG2)) и Втората постоянна противоминна група на НАТО (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG2)) от силите за отговор на Алианса.

Българските ВМС ще участват с 16 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 вертолета и с 860 души личен състав. В учението ще се включат самолет Су-25К от българските Военновъздушни сили, Група за гражданско-военно сътрудничество и Група за психологически операции от Сухопътни войски, представители на Щаба за интегриране на силите на НАТО в България и Военномедицинска академия.

Двадесет и петият “Бриз” през 2021 г. продължава традицията от предишните си издания да се отработи междуведомственото сътрудничество в многонационална среда, с активното участие на 26 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление и неправителствени и частни организации в целия процес на планиране, подготовка и ръководство на учението.

В епизодите на „Бриз 2021” се включват:
Областна администрация Варна; Община Варна; Европейска агенция по Морска безопасност (EMSA); Български червен кръст; ИА „Морска администрация”; Дирекция “Морска администрация” – Варна; ГД “Аварийно спасителна дейност” – Варна; Съвместен координационен център за морско и авиационно търсене и спасяване; Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”; Държавно предприятие “Ръководство на въздушното движение”; Регионална дирекция „Гранична полиция”-Бургас; Областна дирекция на МВР – Варна; Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Варна; „Районен център 112”- Варна; Регионална здравна инспекция – Варна; Център за спешна медицинска помощ – Варна; Пристанище „Варна” ЕАД; МБАЛ – Варна към ВМА; „Поддържане чистотата на морските води” АД; Басейнова дирекция „Черноморския район”; „Космос Шипинг” АД; Параходство „Български морски флот” АД; Доброволческо сдружение „Булсар”; Медицински университет “Проф.д-р Параскев Стоянов” – Варна; „Порт флот 99“ АД; „Пилотска станция Варна-П“ ЕООД.

Основната идея на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни, чрез отработване на съвместни задачи и водене на широк спектър от бойни действия на море в операция за осигуряване на морската сигурност в региона, както и да се сертифицира командване на тактическа група патрулни кораби съгласно изискванията на НАТО (MAREVAL).

Усилията по време на учението са насочени към усъвършенстване на нивото на подготовка на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на морска операция в коалиционен формат, по противодействието на конвенционални и неконвенционални заплахи чрез водене на широк спектър от бойни действия на море (борба с въздушен, надводен и подводен противник, противоминни действия, контрол на корабоплаването; действия срещу асиметрични заплахи) и издигане нивото на координация с правителствени и неправителствени организации и институции при реакция на кризи и защита на населението, действия при ликвидиране на пожар на борда на търговски кораб в пристанище, овладяване на похитен търговски кораб, спасяване на бедстващи хора на море и ликвидиране на нефтен разлив.

Щабът на учението
След преминаване на пълния процес на планиране по стандартите на НАТО, се сформира Щаб и многонационално корабно оперативно съединение. Планирането на учението се извърши под ръководството на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, който е и общ ръководител на „Бриз 2021”. Офицер, провеждащ учението и директор на учението е капитан І ранг Камен Кукуров – началник на Щаба на ВМС. Началник на Щаба на ръководството на учението е капитан I ранг Атанас Змийчаров – заместник-началник на Щаба на ВМС.

Командир на многонационалното корабно оперативно съединение е флотилен адмирал Велко Велков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.
В учението се използва фиктивен сценарий, който дава възможност на българските военни моряци да се подготвят за посрещане предизвикателствата на днешния ден съвместно със съюзните ВМС и партньорите от правителствени и неправителствени организации и институции.
Фактическите действия се провеждат при следните етапи – предварителна подготовка (разкриване щаб за контрол на учението /EXCON/, пристигане на чуждестранните кораби във Варна), предпоходна подготовка в базови условия, учения и епизоди на море и заключителен етап (дискусия, разбор и разформироване на съединението).

Хронологията
На 14 юли започна изпълнението на предварително планираните епизоди на море.
Корабите от многонационалното оперативно съединение, под командването на командира на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, напуснаха Пристанище Варна и излязоха на море.

След като извършиха преход, по време на който бяха изпълнени задачи по осигуряване на безопасен маршрут, свободен от морски мини, за преминаване на корабите при напускане на пункта за базиране и пристанището и съвместно маневриране в състава на тактическата група, корабите заеха районите за провеждане на планираните епизоди.
Действията на корабните групи за днес включват отработване на задачи по откриване и отразяване атаките на бързоходни лодки, водене на бойни действия с въздушен противник, тактическо маневриране, подводно обследване на зададен район с автономни подводни апарати и анализ на данните, свързочни учения и борба с подводен противник.
На 15 юли, корабите от многонационалното оперативно съединение изпълняваха планираните задачи на море.
Те включват отразяване на атаките от ракетни катери, артилерийска стрелба по въздушна цел, обследване на плитководни райони, откриване и следене на подводница в зададен район, в което се включи и самолет от патрулната авиация на Република Турция, учения по противокорабна отбрана, прехвърляне на леки товари на ход, тактическо маневриране.

Отработи се и междуведомственото сътрудничество с правителствени, неправителствени и частни организации и институции при реакция на кризи и защита на населението.
Проведоха се съвместни действия при ликвидиране на пожар на борда на търговски кораб в пристанище Варна, операция по спасяване на бедстващи хора на море, ликвидиране на нефтен разлив и овладяване на похитен търговски кораб, при който се включи и вертолет AS565MB Panther от морската вертолетна авиобаза „Чайка”.

Денят за ВИП гости
В слънчевото утро на 16 юли 2021 г. на пристанище Варна пристигнаха официалните гости за Деня за ВИП гости от националното учение с чуждестранно участие „Бриз 2021“. За събитието дойдоха министър-председателят Стефан Янев, министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, които бяха посрещнати от командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

Премиерът Стефан Янев изслуша доклад ана командира на курсантския батальон от ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"; поклони се пред знамето, под звуците на националния химн; прие строя на курсантските роти, след което ги поздрави. Официалните гости се качиха се на борда учебно-спомагателен кораб (УСК) 206 „кап. I ранг Димитър Добрев“.

Освен тях за мероприятието бяха дошли командващият на СКС ген.-лейт. Любчо Тодоров, началникът на ВМА ген.-майор Венцислав Мутафчийски, началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал Боян Медникаров, представители на държавни институции.

Епизод 1
От борда на учебно-спомагателен кораб (УСК) 206 „кап. I ранг Димитър Добрев“ ВИП гостите и представителите на медиите наблюдаваха епизода „Борба с пожар на борда на товарен кораб в пристанище Варна“. В него на борда на условен контейнеровоз, изигран от танкер-бункеровчик 203 „Балчик“, избухва пожар, който е предизвикан от късо съединение в електрическата система. Екипажът започна борба с пожара от двата палубни струйника, но бързо разбра, че не може да го овладее и поиска помощ. Сформиран бе брегови щаб от представители на Дирекция ПБЗН-МВР, пристанище Варна, Морска администрация, капитана на пристанище Варна и други отговорни държавни и обществени институции. Екипът на пристигналата противопожарна машина със вишка разстави пожарна линия и започна гасене на пожара от вишката. В това време капитанът на кораба разбра, че не може да овладее огъня и реши екипажът да го напусне, като уведоми за това корабособственика, пристанищните власти и Центъра за управление на корабния трафик. При слизането на брега се установи липсата на трима души от екипажа. Аварийно-спасителният екип на Дирекция ПБЗН, който пристигна със специализиран спасителен автомобил, проведе спасителна мисия и откри липсващите хора, евакуира ги, а пристигналите линейки на ВМА-МБАЛ Варна и ЦСМП „Бърза помощ“ ги откараха в областната болница. На късен етап в гасенето се включи и влача „Европа“. Поради разлив на нефтопродукти във водата нефтосъбирач на „Поддържане чистотата на морските води“ АД - Варна постави боново заграждение и започна обработка на морската вода.

Началото
След края на епизода учебно-спомагателен кораб (УСК) 206 „кап. I ранг Димитър Добрев“ се сне от пристанище Варна с помощта на моторните катери 210 и 211.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Учениeто на българските ВМС „Бриз 2021“, част 1 – 25-о поред!(ЕКСКЛУЗИВНА ПРИСТАНИЩНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 23/30 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка