Учението "Бриз 2021" - Епизод 2 с участието на МСРО "Тихина" и вертолет от авиобаза "Чайка" - „Овладяване на превзет от пирати кораб“ (ГОЛЯМА ЕКСКЛУЗИВНА ЕКШЪН ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 17 юли 2021 | 11:07 views (20359) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ-от мястото на събитието
pan.bg


Следващият епизод в "Бриз 2021" бе „Операция по овладяване на похитен търговски кораб“.
Корабът бе изигран от малък военен транспорт (МДК) 304 „Антарес“ - (десантна баржа пр. 106К „Видра“).

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Сценарият бе следния: капитанът на кораб, превозващ особено ценни товари с курс към България, подава сигнал на „Варна радио“, че към кораба с голяма скорост се приближава малък плавателен съд, от който се води огън. Отговорните институции повишават състоянието на нивото на сигурност в района на Варна. В това време капитанът докладва, че въоръжени лица са се качили на борда на кораба и са го поставили под свой контрол. Капитанът и екипажът са се скрили в сигурно убежище на борда и искат помощ. Скоро след това връзката с кораба прекъсва. Операторите в Черноморския граничен координационен център забелязват рязка промяна в курса на кораба. Той води към напускане на териториалните води на България. Координационният център взима решение за провеждане на бординг операция. В териториалните води на България приоритет имат силите на МВР, които при определени обстоятелства могат да поискат помощ от Силите за специални операции на ВМС.

Тактически групи от 65-и морски специален разузнавателен отряд („Тихина“) и от МВР (ГД „Гранична полиция“) подходиха към кораба от две страни - група „морски тюлени“ в състав 4 души бе спусната по метода „бързо въже“ от борда на вертолет AS565MB Panther (б. н. 901) на носа на „Антарес“. Разделени по двойки по двата борда те се предвижиха към ходовия мостик и го овладяха. В това време към „Антарес“ подходи граничен катер 535 „Калиакра“ с група за намеса на ГД „Гранична полиция“, която абордира кораба и се качи на борда му. След кратка престрелка тактическите групи обезопасиха кораба.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Учението "Бриз 2021" - Епизод 2 с участието на МСРО "Тихина" и вертолет от авиобаза "Чайка" - „Овладяване на превзет от пирати кораб“ (ГОЛЯМА ЕКСКЛУЗИВНА ЕКШЪН ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/20 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка