/СНИМКИ/: В САЩ National Interest подложиха на критика проектите за руски самолетоносачи

Pan.bg 04 авг 2021 | 17:08 views (1229) commentaries(0)
img pan.bg

Според National Interest, авионосният потенциал на ВМФ на РФ виси на косъм.

Наблюдателите на американския портал The National Interest посветиха поредна статия на проектите на съветските и руските самолетоносачи. Авторите на материала подчертават, че сега Русия много ефективно развива своя надводен и подводен флот, но същото не може да се каже за развитието на руските самолетоносачи.

image

The National Interest припомня, че СССР е притежавал редица самолетоносачи, но след разпадането на страната съвременна Русия разполага само с един-единствен кораб - тежкият авионосен крайцер „Адмирал Кузнецов“. Американските журналисти нарекоха този кораб най -"нещастния" руски кораб. По време на кариерата си този кораб многократно е ставал участник в различни инциденти.

image

Той е загубил изтребители, пострадал е от падащ кран и след това почти напълно изгоря. Само възстановяването на корпуса на крайцера след падането на крана и наводняването на плаващия док струва на Русия милиард. Сега "Адмирал Кузнецов" отново е в ремонт и модернизация, а ВМФ на Русия няма намерение да го изпраща за утилизация.

Съобщава се, че до 2023 г. модернизираният крайцер отново ще се върне в строя. Американските журналисти обаче не вярват в тези планове и считат по-нататъшната съдба на единствения руски самолетоносач за доста неясна.

image

Що се отнася до перспективите за развитие на руския авионосен флот, то в National Interest са много скептични. Журналистите припомниха и изявлението на бившия руски президент Медведев, който в своя мандат заяви, че до 2025 г. руският флот ще има шест самолетоносача.

"Очевидно това няма да се случи." обобщават авторите на материала.

Под въпрос е и планът за самолетоносача от проект 23000E "Шторм", който ще използва катапулти EMALS и редица други съвременни технологии.

image

Авионосният потенциал на ВМФ на РФ виси на косъм, пише National Interest. Единственият кораб "Адмирал Кузнецов" е стар и в лошо състояние и все още не е заложен нито един самолетоносач.

В края на материала авторите пишат, че в най-новите планове за военна модернизация на ВС на РФ на руския авионосен флот не е отделено специално внимание, а съвременната руска корабостроителна промишленост никога не е строила военни кораби с такъв размер и сложност.

Източник: voennoedelo.com Снимки: voennoedelo.com

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка