Австралия ще придобие атомни подводници вместо конвенционални. Изостава проект за който вече похарчи 2,4 млрд. долара (ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 18 сеп 2021 | 09:18 views (1551) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на defencenews.comАвстралийското правителство създаде оперативна група за атомни подводници, която ще работи с Великобритания и САЩ през следващите 12 до 18 месеца, за да определи най-добрия начин за придобиване на подводниците.

Докато конкретния тип атамна подводница тепърва ще се определя, вероятните кандидати са британската атакуваща подводница тип Astute, или американската многоцелева тип Вирджиния. Очаква се строителството да се извърши в Осбърн (Южна Австралия).

Австралийският премиер Скот Морисън, американският президент Джо Байдън и британският премиер Борис Джонсън обявиха създаването на нов тристранен съюз, известен като AUKUS. Съгласно инициатива, Австралия ще изгради най-малко 8 атомни подводници за Кралския австралийски флот.

Морисън също така обяви, че предишен договор на стойност 65,88 милиарда щатски долара, който Австралия има с френската Naval Group за изграждането на 12 конвенционални подводницитип тип Attack за Кралския австралийски флот, е прекратен.

Очаква се Канбера да вземе решение за крайния брой нови подводници по време на предстоящата фаза на анализ на нуждите.

„Ние възнамеряваме да построим тези подводници в Аделаида, Австралия в тясно сътрудничество с Великобритания и САЩ. Но нека да бъда ясен - Австралия не се стреми да придобие ядрено оръжие или да създаде граждански ядрен капацитет и ние ще продължим да изпълняваме всички наши задължения за ядреното неразпространение“ заяви премиера Морисън.

Промяната към атомни подводници вместо конвенционални, които Австралия проектира съвместно с Naval Group и Lockheed Martin Australia (за бойната система) е направена в резултат на срещата между тримата лидери на Срещата на върха на Г-7 във Великобритания през юни, по време на която е формулиран съюза AUKUS. Смята се, че решението е провокирано от влошената среда за сигурност и бързо развиващите се военни технологии в Индо-Тихоокеанския регион. То е подпомогнато от новата технология, която позволява на Австралия да строи атомни подводници, която не изискват поддържането на индустрия за гражданска ядрена енергия.

Австралия е похарчила досега около 2,4 милиарда долара за дизайна на тип Attack досега, но тепърва ще се договарят допълнителните наказателни плащания за прекратяване на настоящия договор. Прогнозираната цена на новата атомна подводница също все още не е определена или обявена.

Промяната на мнението вероятно ще означава, че сегашните подводниците тип Collins на Кралския австралийски флот ще се наложи да останат в експлоатация, в намаляващ брой, до края на 40-те
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
години на XXI век. Шестте подводници Collins ще преминат през допълнителна програма за пълномащабно докуване (FSD) и програма за удължаване на живота на типа (LOTE), за да се гарантира тяхната ефективност до снемането им от въоръжение. Обхватът на модернизацията LOTE не е публикуван, но съобщение на премиера на Южна Австралия Стивън Маршал в четвъртък разкри, че работата ще се извърши в Осбърн.

Текстове под снимки:
1. Британска ударна подводница тип Astute
2. Така трябваше да изглеждат подводниците тип Attack
3. Сега експлоатираните подводници тип Collins ще трябва останат на въоръжение още поне 20 години

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Австралия ще придобие атомни подводници вместо конвенционални. Изостава проект за който вече похарчи 2,4 млрд. долара (ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка