Министър Алексиев: Когато държавата се държи адекватно, планира правилно и разчита на хората си, тя може да изплува от дъното

Pan.bg 26 окт 2021 | 15:56 views (684) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на МТИТС

Когато държавата се държи адекватно, планира правилно и разчита на хората си, тя може да изплува от дъното. Това коментира министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев на брифинг по повод успешната операция по изтеглянето на товарния кораб Vera SU от местността Яйлата.

„България е единствената европейска морска държава, която няма спасителен кораб и оборудване. Спасителният кораб "Перун" миналата година бе нарязан на скрап. И сега се наложи от скрап да правим спасителна мисия“ заяви министър Алексиев. Успяхме да спасим екипажа, да запазим човешкия живот при тази сложна операция и при лошите атмосферни условия, да разтоварим кораба и да опазим околната среда, здравето и поминъка на хората, добави той. По думите му, корабът е съживен при положение, че собственикът на плавателния съд работеше в обратна посока - този кораб да бъде потопен.

„Това, което заварих бе разпад и безотговорност, хората не бяха подготвени за такава операции. Докато планираме, се наложи да ремонтираме техника, която беше в безобразно състояние. Проведоха се разговори с фирми, които казаха, че при тези тежки атмосферни условия и по това време на годината, не биха предприели операцията. Говорихме и с Румъния“, заяви Христо Алексиев. Той благодари на хората, които работиха по време на цялата операция – по 36 часа, по 48 часа, на няколко смени.

Министър Алексиев информира, че след проведени разговори, застрахователите ще поемат разходите, които държавата е направила, като в момента те се изчисляват.

"Оттук нататък ще работим за преразглеждане на плавателните пътища, за да не са толкова близо до брега. Ще бъдат направени ясни процедури, ще бъдат инициирани законови промени и ще бъдат обсъдени идеи как България да осигури техника за морско спасяване" обобщи министър Алексиев.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка