ЗАПОЧНА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА ПРОЕКТА „ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ПОДВОДНИ ИНТЕРВЕНЦИИ“

Pan.bg 06 дек 2021 | 14:19 views (506) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на ВМС

На 2 декември 2021 г. беподписано грантово споразумение с Европейската комисия за финансиране на проекта „Информационна система за осигуряване на подводни интервенции (Comprehensive Underwater Intervention Information and Support System - CUIIS)“, по линия на Европейската програма за индустриално развитие в областта на отбраната (EDIDP).
Проектното предложение беше инициирано от Военноморските сили на Република България още през 2017 година като изследователска и развойна дейност, свързана с проекта DIVEPACK, по инициативата на ЕС за постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната (PESCO). В края на миналата година ролята на координатор беше възложена на Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“.


Целта на разработката е попълването на недостиг от способности в рамките на ЕС, включително като съществуващи технологични решения за осигуряване на всеобхватно и устойчиво командване, ситуационна осведоменост, комуникационно-информационно и медицинско осигуряване на тактическо ниво при изпълнение на подводни интервенции, включително при едновременно използване на голям брой водолази и подводни безпилотни системи. Разработката включва проучвания за осъществимост, разработка на дизайн и частичен прототип на системата, като краен продукт.

За изпълнението на проекта е създаден международен публично-частен консорциум с участието на шест научно-изследователски института и университета и дванадесет частни компании от общо седем държави. Проектът е официално подкрепен от пет държави членки на ЕС (България, Дания, Франция, Италия и Румъния) и следва да се реализира в рамките на три години. Освен Институтът по отбрана, от българска страна в проекта участват още ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“, Институтът за космически изследвания и технологии към БАН и фирмите „Технологика“ ЕАД, „Бианор“ ЕООД и „Уейверест“ ЕООД. Военноморските сили на Република България и Военномедицинска академия също участват с екип от експерти.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка