До края на годината новият научноизследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий" може да отплава за Антарктида

Pan.bg 14 яну 2022 | 05:00 views (771) commentaries(0)
img До края на годината новият български научноизследователски кораб “Св. Св. Кирил и Методий” може да отплава за Антарктида. Това заяви пред депутатите от парламентарната Комисия по транспорт и съобщения проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт. “С новопридобития кораб нашият флаг ще се вее в световния океан”, подчерта полярникът.

“Нашите учени ще имат нов хоризонт. Ние ще влезем в европейската флота на научно-изследователските кораби”, каза още проф. Пимпирев и допълни, че на борда ще могат да работят около 40 учени със съответната научна инфраструктура. За да отплава корабът обаче, трябва да бъде завършен неговият ремонт.

Проф. Пимпирев припомни, че в момента България провежда своята юбилейна тридесета национална експедиция до Антарктида, което нарежда страната сред едва 29-те в света, които провеждат изследвания там. На Белия континент България дори има и своя пощенска станция, отбеляза той, чийто пощенски код е 1090.

Подробности около предстоящото първо излизане на българския кораб в световния океан, както и за неговото техническо състояние, даде флотилен адмирал Боян Медникаров, началник на Висшето военноморското училище “Н. Й. Вапцаров” – Варна. “Това е огромно предизвикателство за нашата държава и военноморските сили, защото никога български военноморски кораб не е преминавал екватора. Никога български военен флаг не се е вял в Южния Атлантик”, подчерта той. Адмирал Медникаров припомни, че идеята за кораба се заражда през 2020 г., а той е закупен за малко под 1,2 млн. лв. По експертни оценки обаче плавателният съд в момента струва два пъти повече, заради скока в цените на стоманата и желязото.

Плавателният съд е построен през 1987 г. в Норвегия и е готвен да работи в тежките условия на Норвежко море. Той сменя няколко собственика, а по-късно е готвен да бъде изследователски кораб, който да работи по проекта “Южен поток”. През 2014 г. е модернизиран, разказа още той.

Българското Министерство на отбраната вече сформира и екипажа на кораба, който ще се състои от 20 души. “Имаме изключително ентусиазиран капитан, който е бил дълги години командир на водолазен спасителен кораб. С помощта на нашите аржентински колеги успяхме да го изпратим в Буенос Айрес, където премина през два курса за плаване в арктическия район на Атлантическия океан. Курсантите от морското училище започнаха да живеят, тренират и ремонтират кораба”, каза още адмиралът. Той допълни още, че е необходимо допълнително финансиране от около 3 млн. лв. за цялостното въвеждане в експлоатация на плавателния съд, както и 1 млн. лв. за полярната програма.

pan.bg
Източник: bta.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка