Warning: getimagesize(https://www.mod.bg/bg/fn/uploads/Var-1.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Командирът на ВМС контраадмирал Михайлов и командирът на Военноморското командване на НАТО вицеадмирал Блънт

Pan.bg 11 май 2022 | 14:40 views (405) commentaries(0)
img пан.бг
Сигурността в Черноморския регион обсъдиха на среща във Варна командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов и командирът на Военноморското командване на НАТО вицеадмирал Кийт Блънт


Възможностите за осигуряване на по-добра координация и взаимодействие между държавите-членки на НАТО от Черноморския регион обсъдиха днес, 10 май, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и командирът на Военноморското командване на НАТО вицеадмирал Кийт Блънт. Срещата се проведе в Командването на Военноморските сили в гр. Варна в рамките на тридневната визита на вицеадмирал Кийт Блънт в нашата страна.

Пред журналисти командирът на Военноморското командване на НАТО заяви, че Алиансът не възнамерява да остане още дълго извън Черно море. „Солидарността в тези трудни времена е важна и искам да уверя, че НАТО остава обвързан с Черно море и региона“, подчерта той. Вицеадмирал Блънт изтъкна значението на координацията в акваторията и заяви, че българските ВМС, които са много способни, играят голяма роля за нейното постигане. По думите му, чрез военноморските сили на България, Румъния и Турция всъщност НАТО винаги присъства в Черно море.

„Ние провеждаме непрекъсната операция за контрол на морските пространства съвместно с нашите колеги от Румъния и Турция“, отбеляза контраадмирал Кирил Михайлов. Той разясни, че се провеждат планирани полети от морска патрулна авиация и се обменя информация за миноподобни обекти като се реагира на всеки един получен сигнал. Контраадмирал Михайлов уточни, че до този момент са получени 18 сигнала, но за щастие нито един от тях не е бил потвърден впоследствие.

На срещата в Командването на ВМС бяха обсъдени теми, касаещи променената обстановка в Черно море, произтичащите от това заплахи за страните-членки на НАТО и ролята на българския военен флот в съюзническите усилия за повишаване на сигурността в региона.

По-късно през деня вицеадмирал Кийт Блънт посети Военноморска база-Варна и Военноморския координационен елемент. Пред гостите бяха представени структурата и задачите на координационния център във Варна като част от структурата на силите на НАТО по източния фланг.


източник
сайт МО
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка