Във Варна заложиха ММПК 12 „Храбри“ – първият боен кораб построен в България Част 1 (ГОЛЯМА ТЪРЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 17 юни 2022 | 20:38 views (3977) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgНа 17 юни 2022 г. в покрият корабостроителен цех на „МТГ Делфин“ АД се състоя церемонията по залагането на кила на първият от двате многофункционални модулни бойни кораби (ММПК) за нуждите на българските ВМС. Корабът с заводски номер BN13779 ще носи името „Храбри“ и борден номер 12. Той трябва да бъде предаден на българските ВМС през 2025 г. Бордният номер 12 ясно показва, че корабът ще служи в състава на Първи дивизион патрулни кораби, базиран в военноморска база Варна и влизащ в състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

На церемонията, проведена 5,5 месеца след церемонията за първо разразвяне на метал за кораба състояла се на 3 декември 2021 г., присъстваха Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев, министърът на отбраната Драгомир Заков, Началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов; съветника на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност ген.-лейт. Любчо Тодоров, зам.-министърът на отбраната Станимир Георгиев, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов; зам.-командирът на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев; командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков; началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал Боян Медникаров; НЩ на ВМС кап. I ранг Камен Кукуров; Светлин Стоянов, изпълнителен директор на „МТГ Делфин“ АД; Дирк Малговски, управляващ директор на NVL BV & Co. KG, областният управител на Варна Благомир Коцев, кмета на Варна Иван Портних, бившия министър на отбраната Красивир Каракачанов и бившия зам.-министър на отбраната Анатолий Величков, офицери от МО, ЩО, СКС и ВМС; ветерани от ВВС, общински ръководители от Варна и Белослав; представители на морския бизнес.

Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов посрещна Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев, който прие рапорта на командира на почетния караул от курсанти на ВВМУ „Н- Й. Вапцаров“, поклони се пред знамето на ВМС под звуците на националния химн, обходи строя на курсантите и ги поздрави с церемонията по залагане на кила на първия ММПК.

image
Церемонията започна със слово на изпълнителният директор на „МТГ Делфин“ АД Светлин Стоянов. В него той каза: „С залагането на първата 47-тонна секция (бел. автора - от средната част на корпуса) се поставя началото на реалното изграждане на кораба, който през следващите месеци ще добие проектния си вид. Днес е поредния етап от чакания от 18 години проект за модернизация на военноморските сили. Надяваме, се че структурирането на проекта може да бъде добър пример за процесите на модернизацията на БА чрез международно сътрудничество и с активното участие на българската индустрия. По този начин придобиваме не само технологии и независимост, но и гарантираме връщане на част от отпуснатия финансов ресурс и гарантираме дългосрочна заетост на висококвалифицирани и добре платени български специалисти. Изпълнението на подобни проекти е в унисон с новата стратегия на ЕС за изграждане на силна европейска отбранителна индустрия и силни европейски отбранителни способности.

Бих искал да благодаря на всички наши служители и работници, които претворяват чертежите в реален кораб, както и на всички които помагат на каузата военното корабостроене в България да се възроди. Можем да се гордеем, че България става една от малкото държави в света с военно корабостроене. Така българските военноморски сили ще могат да получат военен кораб построен в България в сътрудничество с водещ световен дизайнер и производител на бойни кораби.

Благодаря на главния изпълнител NVL (бел. автор Naval Vessels Luerssen) за оказаното доверие и партньорство и се надявам че ще продължаваме да сме заедно напред към много други съвместни проекти. Пожелавам на присъстващите тук офицери от българските ВМС още много церемонии по залагане на кила на нови кораби за военния флот с които да гарантират суверенитета, сигурността на морската ни граница и на териториалното ни море. И да не чакат за това нови 18 години!“.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Във Варна заложиха ММПК 12 „Храбри“ – първият боен кораб построен в България Част 1 (ГОЛЯМА ТЪРЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/13 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка