Във Варна заложиха ММПК 12 „Храбри“ – първият боен кораб построен в България Част 2 "Заковаване на пластината с монети" (ГОЛЯМА ТЪРЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 17 юни 2022 | 21:52 views (4378) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgДирк Малговски, управляващ директор на NVL BV & Co. KG, заяви в своето слово: „От името на NVL group за мен е огромно удоволствие да ви посрещна на церемонията по залагане на кила на първия ММПК за българските ВМС. Дадения проект ММПК е високотехнологичен кораб, в който са вложени върхова логистика и научно-технически знания и умения.

Както всички знаем, няма бъдеще без минало, без история. Корабостроителите и военноморските сили по света тачат силно традициите до степен на суеверие. Една от най-древните церемонии в корабостроенето е тази за залагане на кила на новостроящ се кораб. Това е традиция, която води началото си от древен Рим и древна Елада и се провежда във всички съвременни флотове и корабостроителници по света. Тези традиции са интегрална част от корабостроителството за всички клиенти на NVL. Залагането на кила е най-важният етап между първото рязане на метал и кръщаването на готовия кораб. Това е първия момент в който проекта става видим за всички нас. От този момент проектът придобива форма.
Днешната церемония по залагане на кила е емоционален момент за всички свързани с проекта – нашите инженери, корабостроителите, проектният екип, както и за нашия скъп клиент – българските ВМС.

В днешната церемония всички страни в проекта – върховният главнокомандващ, правителство в лицето на министъра на отбраната, Командването на БА в лицето на Началника на отбраната, бъдещия оператор в лицето на командира на българските ВМС, както и проектантът в лицето на NVL и корабостроителя в лицето на „МТГ Делфин“ ще прикрепят с „златни“ гвоздеи месингова плоча с 4 монети към дървена плоча.

Всяка от 4-те монети символизира всяка от страните по проекта – първата и най-важна символизира нашия клиент – българските ВМС, втората е на NVL group, третата монета символизира корабостроителя „МТГ Делфин“, а четвъртата символизира самия кораб 12 „Храбри“. Щом месинговата плоча бъде фиксирана към дървената плоча, тя ще бъде поставена под кила на първата корабна секция от корабостроителите Бориславов и Димитров. С това традицията не свършва. Преди спускането на вода на кораба, плочата ще бъде извадена и предадено на командира на ВМС, който ще гарантира, че плочата ще бъде монтирана на борда на кораба.

Тази вековна традиция гарантира късмет за кораба и екипажа му. Ако се питате защо монетите са слагат под кила, а след това на борда на кораба – това е така от времената когато в моретата е имало пирати и монетите са се слагали под кила или под мачтата, за да не бъдат откраднати.

Използвам случай, за да благодаря на всички работещи в NVL project да усилената работа, която направи възможно тази прекрасна церемония да се проведе. Ние сме отдадени да продължим строителството на двата ММПК за българските ВМС тук във Варна със същата целеустременост, гордост и радост, която всички чувстваме в момента.

Желая на всички успешна церемония по залагане на кила на първия ММПК!“.

Президентът Румен Радев, министър Драгомир Заков, адмирал Емил Ефтимов и контраадмирал Кирил Михайлов забиха по един „златен“ пирон в 4 ъгъл на пластината, а Светлин Стоянов и Дирк Малговски забиха по 2 пирона във втората, покриваща месингова пластина. След това корабостроителите Бориславов и Димитров поставиха плочата под кила на първата трюмна секция и бавно я спуснаха върху плочата.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Във Варна заложиха ММПК 12 „Храбри“ – първият боен кораб построен в България Част 2 "Заковаване на пластината с монети" (ГОЛЯМА ТЪРЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/16 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка