Флотската Алма матер ни представи на Първия морски космически форум

Pan.bg 22 юли 2022 | 13:56 views (464) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: ИЦ на МО

Двама студенти и един курсант от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ представиха България в Първия Питеев морски космически форум (1st Pytheas Maritime Space Forum).

Форумът се проведе в Атина в дните от 15 до 17 юли 2022 г. В него взеха участие над 60 души от 6 страни. Представителите от България, обучаеми в Морско училище, са студентите Димитър Димитров от II курс, специалност „Киберсигурност“, Павел Желев – магистър в специалност „Навигация“, и курсант главен старшина Георги Лолов от специализация „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“.Форумът е организиран от Isalos.net, със съдействието на Агенцията на ЕС за космическа програма (European Union Agency for the Space Programme) и под егидата на гръцкото Министерство на морската и островната политика, гръцкото Министерство на цифровото управление, гръцката Камара на корабоплаването, гръцката Асоциация за защита на морската среда, гръцките производители и износители на морско оборудване, WISTA Hellas и si-Cluster.

Събитието е наименувано Питей, който е древногръцки пътешественик, астроном и физик, живял през IV век пр. Хр. Негово дело е най-ранното описание на Северно море.

През трите дни участниците имаха възможността да се запознаят с Космическата програма на ЕС и нейните системи „Галилео“, EGNOS и „Коперник“, и как те влияят върху трансформацията на корабоплаването.

Проведоха се различни дебати по теми за използването на EUSPA към пътя за зелена морска икономика и важността натова.

Представени бяха и изключителните приложения на EUSPA в операциите за търсене и спасяване на кораби и други плавателни съдове. По време на форума възпитаниците на Морско училище обмениха опит и знания с колегите си от морски университети на Италия, Гърция, Финландия и Полшa.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка