„Бриз 2022“ - малко, но от сърце Епизоди 5, 6, 7 и 8 - Борба с въздушен противник и минна опасност (ГОЛЯМА МОРСКО-ВЪЗДУШНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 25 юли 2022 | 09:21 views (6672) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
Репортаж от бордаЕпизод №5: „Отразяване на атаките на въздушен противник“ участие взеха щурмови самолети Су-25К (б. н. 254) и Су-25УБК (б. н. 002) от 22-а авиобаза „Безмер“ и фрегата 42 „Верни“. Самолетите подходиха на малка височина откъм брега, за да затруднят откриването им. Самолетите предприеха няколко атаки от пикиране от различин направления, различни височини, в двойка и поединиично, с цел максимално затруднявана на ПВО разчетите.
В бойния оперативен център на кораба се извърши анализ и оценка на информацията за самолетите, получена от средствата за радиолокационно наблюдение, тяхното приоритизиране и целеукаване на оръжията и техническите средства за ПВО в опасните сектори. За отразяване на атаката и въздействието на оръжията им, корабът маневрираше активно, постави електронни смущения и „води“ огън с бордните ЗРК Sea Sparow и универсалното 76 mm оръдие, с цел осъществяване на ПВО.

В Епизод № 6: „Подриваване на морска мина“ участва водолази-взривчици от водолазен катер 323 „Форос“, хидрографен катер-торпедолов 331 „Контраадмирал Сава Иванов”. Морската мина бе открита, идентифицирана, взривчиците прикрепиха към корпуса й взривно ващество и я подриха дистанционно.

Епизод № 7 „Артилерийска стрелба по една въздушна цел от група кораби”. Целта на стрелбата бе да се отработят процедурите на група кораби за отразяване атаките на въздушен противник, както и повишаване на практическата подготовка на разчетите за използване на оръжията и технически средства за водене на бойни действия за ПВО.
В епизода участваха разчетите на зенитни артилерийски установки (ЗАК) АК-230 от фрегата 11 „Смели“ и АК-630 от корвета 13 „Решителни” по парашутна мишена имитираща атакуващ самолет. АК-230 е 30 mm двустволна зенитна установка със скорострелност до 2000 изстр./min. АК-630 е 30 mm 6-стволна зенитна установка със скорострелност 6000 изстр./min. Малокалибрената скорострелна артилерия на корабите е предназначена за поразяване на въздушни цели на малки и пределно малки височини и на близки дистанции, където използването на зенитни ракетни комплекси е невъзможно.
От борда на фр. 11 „Смели“ бе изстреляна осветителна ракета FLG3000. По нея откриха огън разчетите на ЗАК АК-630 и ЗАК АК-230. Поне видими попадения в мишената не бяха забелязани, и тя продължи да се спуска докато не изгасна от самосебе си.

Епизод № 8 бе „Ракетна стрелба от два бойни поста по една въздушна цел”. В епизода бе предвидено изпълнението на стрелба с ПЗРК „Стрела-2М“ от два поста по една въздушна цел от борда на корвета 13 „Решителни“. Преносимият зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М“ се използва за поразяване на дозвукови въздушни цели със скорост на полета до 260 m/s, на далечина от 800-4200 m и височина 50-2300 m. Зенитната ракета се самонасочва по топлинното излъчване от въздушната цел. При първия пуск на осветителната ракета FLG 3000 бе произведен пуск с ПЗРС „Стрела-2М“ от корвета 13 "Решитерни", но ракетата не захвана целта и полетя в друга посока. С това „адмиралските ефекти“ не свършиха. За съжаление имаше проблем с повторния пуск на осветителна ракета FLG 3000 и съответно нямаше втори пуск от ПЗРК „Стрела-2М“.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


„Бриз 2022“ - малко, но от сърце Епизоди 5, 6, 7 и 8 - Борба с въздушен противник и минна опасност (ГОЛЯМА МОРСКО-ВЪЗДУШНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/18 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка