Предстои модернизация на слип за рибарски лодки в Рибарско пристанище – Поморие

Pan.bg 05 авг 2022 | 11:31 views (292) commentaries(0)
img Още една полезна промяна предстои да бъде извършена на Рибарско пристанище – Поморие.

След подписването на договор за изграждане на морски център „Магазия“, проектното предложение на Община Поморие за „Модернизация на слип за рибарски лодки“ също бе одобрено. Проектът ще бъде реализиран по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020.

Пониженото ниво на морската вода в последните няколко години създава трудности при качването на рибарските лодки на съществуващия слип, поради недостатъчна дълбочина на мористата му част, която особено при отлив е над нивото на газене.

Именно това налага необходимостта от реконструкция и модернизация. С предстоящото изпълнение на проекта се предвиждат дейности, подпомагащи работата на рибарско пристанище – Поморие.

Основната цел е съществуващият слип да се пригоди в съвременно съоръжение на няколко нива. Слипът се намира в зона 5 (зона за хелинг на малки плавателни съдове) и 9а (плавателни съдове до 12 м дължина) на „Рибарско пристанище П-е“ УПИ V, кв. 19а гр. Поморие, община П-е, област Бургас.

Това е зона F според проекта, по който е изградено пристанището, с дължина около 110 м.

По този начин ще се постигне подобряване състоянието на риболовната инфраструктура и покриване на изискванията и стандартите в законовите разпоредби за този тип обекти.

Това ще допринесе и за постигане на общоевропейските цели за намаляване на изхвърлянията на нежелания улов, за повишаване ресурсната ефективност, ограничаване приноса към климатичните промени и опазване на околната среда.

Формулираните цели напълно съответстват на специфична цел от Стратегията 1.2: „Изграждане на модерна рибарска инфраструктура на територията на МИРГ „Поморие, която ще допринесе за постигане на Приоритет 1 „Конкурентоспособно и устойчиво развитие на сектор „Рибарство и аквакултури” на територията на МИРГ „Поморие”, като генератор на растеж, заетост и териториално сближаване“ от Стратегията за ВОМР на МИРГ Поморие.

Проектът е максимално съобразен с европейските изисквания за проектиране на рибарски пристанища и изискванията за осигуряване на достатъчна дълбочина пред слипа за приставане и вадене на рибарски лодки тип Іа и Іb.

Срок за изпълнение – 14 месеца

Обща стойност: 391 038.49 лв без ДДС, (ЕС: ЕФМДР – 332 382,72 лв без ДДС и Национално финансиране – 58 655,77 лв без ДДС)

Публикувано от София Андреева

/www.pomorie.bg/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка