Седма година бреговите центрове на ДППИ следят корабния трафик 24/7

Pan.bg 17 авг 2022 | 07:19 views (300) commentaries(0)
img На 15 август преди 7 години е открит Брегови център за управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването – Варна.

Разположен в Аспарухов парк и по-известен сред местните като Наклонената кула, центърът отговаря за трафика в северния навигационен район на Българското Черноморско крайбрежие – от Дуранкулак до нос Емине.

Вторият брегови център, построен от ДППИ и въведен в експлоатация на 8 август 2015 г., се намира в Бургас на пристанищен терминал Бургас-изток 1. Той отговаря за трафика в южния навигационен район от нос Емине до Резово.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Разположени в характерни и разпознаваеми сгради, двата оперативни центъра за управление на трафика на плавателни съдове по Черноморското ни крайбрежие поддържат постоянен обмен на данни помежду си и концентрират информационни и навигационни системи, изградени на основата на най-съвременните достижения на науката и техниката.

Бреговите центрове никога „не спят“. Операторите наблюдават трафика 24 часа в денонощието, насочват корабите, организират съвместното им преминаване и влизането им в пристанищата.

Прозорците, през които те гледат, са наклонени напред, така че отраженията от светлини, които се намират в залата, да не им пречат да виждат навън в тъмното.

Информационната система за управление на трафика на плавателни съдове VTMIS се изгражда на етапи в продължение на повече от 23 години и отговаря на най-високите световни стандарти.

Тя предоставя услуги по извършване на навигационни дейности в морските пространства на Р България, като преминаването на кораби през териториалното море и прилежащата зона, акостирането им в пристанищата и рейдовете и т.н.

Следвайки добрите европейски практики, през 2019 година ДППИ изгради и допълнителен модул за усъвършенстване на услугите за интелигентно маневриране на корабите и управление на корабния трафик STM.

Благодарение на него се подобряват безопасността на корабоплаването и опазването на околната среда чрез намаляването на вредните газове и емисии, отделяни от корабите. Намаляват се и разходите за пътуване и времето за престой на плавателните съдове в пристанищата.

/www.bgports.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Седма година бреговите центрове на ДППИ следят корабния трафик 24/7

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка