Удълбочаването на река Дунав и нов интермодален терминал обсъдиха Христо Алексиев и Томислав Момирович

Pan.bg 19 авг 2022 | 23:10 views (608) commentaries(0)
img Вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев разговаря с министъра на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Томислав Момирович.

Срещата започна с благодарност от сръбския министър за помощта на българските институции и на гражданите на България, която бе оказана на пострадалите при катастрофата на сръбски автобус на 14 август.

„Тежък инцидент беше, но това, което направихме заедно за спасяването на пострадалите деца, показа колко са добри отношенията между двете страни и между хората“, добави вицепремиерът Христо Алексиев.

Сръбският министър предложи да предостави техника на България в помощ на удълбочаването на река Дунав.

Предстои специализираните администрации от двете държави да уточнят съвместните действия, за да се улесни корабоплаването. Днес в българския участък има 14 критични участъка.

Заедно с румънската страна, България е започнала драгиране на най-критичните от тях.

Съвместната работа по изграждане на Интермодален терминал при Димитровград, Сърбия ще бъде много добра стъпка към подобряване на транспортната свързаност между двете страни, заяви вицепремиерът.

Той информира, че в България има изградена инфраструктура за комбинирани превози в Пловдив. Тя генерира 3.5 пъти повече трафик от прогнозните обеми при изграждането.

Двамата министри обсъдиха възможността да бъде търсено съвместно финансиране на бъдещия интермодален терминал.

/www.mtc.government.bg/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка