Британски безпилотни подводници за Украйна

Pan.bg 23 сеп 2022 | 09:53 views (1711) commentaries(0)
img
пан.бг




Британски безпилотни подводници за Украйна
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Великобритания активно помага на Украйна и редовно й предава определени оръжия и техника. Наскоро стана известно, че британският флот ще предостави няколко безпилотни подводни апарата с хидроакустично оборудване на борда като помощ, а също така ще обучи украински оператори. Твърди се, че с помощта на такова оборудване Украйна ще може да търси и унищожава морски мини в Черно море.

Друга помощ

Британското министерство на отбраната официално обяви планираното прехвърляне на подводни апарати на 27 август. В прессъобщение той рутинно и предсказуемо обвини Русия в копаене на Черно море, блокиране на пристанища, използване на зърно като оръжие, възпрепятстване на сделка със зърно и т.н. В тази връзка британското министерство на отбраната възнамерява отново да помогне на режима в Киев, като му предостави средства за коригиране на сегашната ситуация.

Съобщава се, че подводни противоминни дронове ще бъдат предадени на Украйна. Типът на тази техника все още не е уточнен. В същото време се споменава, че става дума за устройства от лек клас, способни да работят на дълбочина до 100 м. Те носят набор от средства за наблюдение и откриване, с които трябва да откриват и разпознават мини.

Шест подводни апарата ще бъдат разпределени като помощ. Половината ще бъдат взети в съответните подразделения на CVMF, а останалите ще бъдат поръчани от фирмата производител. Компанията-изпълнител, цената на бъдещата поръчка и времето на нейното изпълнение не са посочени.


Обединеното кралство ще обучи няколко десетки украински оператори да работят с новото оборудване. В същото време в учебния процес ще участват специалисти от 6-ти флот на ВМС на САЩ. Курсът на обучение продължава само три седмици. През това време бъдещият оператор трябва да овладее материалната база, да се научи да работи с хидроакустични системи и т.н. Предвидени са и излети до морето за търсене на учебни цели. Очаква се всички оператори да бъдат обучени през следващите няколко месеца.

Заедно с подводни апарати планират да прехвърлят миночистачи от типа Sandown. Украинските екипажи на тези кораби вече са започнали обучение. В бъдеще ще трябва да се преместят в Черно море.

Така в рамките на няколко месеца режимът в Киев ще има на разположение цял набор от противоминни мерки. По официални данни за осигуряване на навигацията ще бъдат използвани кораби и подводници. Как ще се прилагат реално - ще стане ясно по-късно.

Предложен образец

Британското министерство на отбраната не каза какъв вид подводен апарат ще бъде прехвърлен в Украйна. Наименувани са обаче някои негови признаци, по които може да се установи специфичен тип. Така се споменава, че този безпилотен комплекс е на въоръжение в CVMF и принадлежи към лекия клас. Носи сонарно оборудване, може да търси мини и да работи на дълбочина до 100 m.

Очевидно става дума за безпилотен подводен апарат REMUS 100 (Remote Environmental Measuring Units 100 m). Първата версия на този комплекс се появи в началото на 2000-те години от норвежката компания Hydroid, която е част от Kongsberg Maritime. Последният е отговорен за разработването на подводната платформа, а комплексът на бордовото оборудване е създаден в океанографския институт Woods Hole.


REMUS 100 е част от семейството безпилотни системи. Заедно с него те разработват по-големи и по-тежки REMUS 300, REMUS 600 и др. Те могат да носят по-тежко оборудване с подобрена производителност и да работят на увеличени дълбочини.

Първият клиент на REMUS 100 беше американският флот. Още през 2003 г. такива дронове за първи път участваха в реална операция. Докато се подготвяха за офанзивата срещу Ирак, те работеха в Персийския залив и търсеха морски мини. В бъдеще REMUS 100 беше закупен от други страни. По-специално, от 2006 г. CVMF на Великобритания използва такова оборудване. В началото на десетата година тези комплекси претърпяха модернизация, насочена към подобряване на производителността.

„Инструмент за дистанционно измерване“

REMUS 100 е миниатюрна подводница с цилиндричен корпус и изпъкнали плоскости. Дължината на такъв продукт е само 1,6 м, диаметърът на корпуса е 190 мм. В зависимост от конфигурацията теглото може да достигне 37-38 кг. Устройството и другите компоненти на комплекса се транспортират в чифт контейнери на всеки подходящ транспорт.

Подводният дрон е изцяло електрически. Работещият електродвигател, системите за управление и целевото оборудване получават електричество от литиево-йонна батерия. Максималната скорост достига 5 възела; REMUS 100 се движи по него най-малко 8 часа.Икономичната скорост от 3 възела увеличава продължителността на изхода до 10-12 часа.Конструкцията на устройството осигурява работа на дълбочина до 100 m.

Използва се система за управление с възможност за работа по команди на оператора или самостоятелно изпълнение на определени задачи. Основното средство за навигация е инерциална система с набор от сензори и калкулатор. В повърхностно положение може да се използва GPS системата. В автоматичен режим устройството може да премине по зададен маршрут и да използва целевото оборудване.


REMUS 100 с нестандартен корпус за специално оборудване

Осигурени са няколко средства за комуникация. На брега, при подготовката за излизане в морето, има възможност за използване на кабели или Wi-Fi. В повърхностно положение се използват безжични канали, вкл. сателит. Под водата се включват акустични средства за предаване на данни.

REMUS 100 може да носи различно целево оборудване. Основният тип натоварване са хидроакустични станции със странично сканиране. Събраните данни могат да бъдат записани на вътрешно устройство за съхранение или, ако е възможно, предадени на оператора. Софтуерът на комплекса позволява да се съставят триизмерни карти на акваторията и да се маркират върху тях различни обекти, включително морски мини.

Комплексът REMUS 100 се отличава от други подобни системи със своята относителна простота и ниска цена. Това ви позволява да използвате едновременно няколко подводни превозни средства в една и съща зона и да събирате повече данни по-бързо, изравнявайки ограничените характеристики на всеки от дроните.

Цели и цели

Безпилотният апарат REMUS 100, оборудван със сонарно оборудване, е в състояние да извършва мониторинг, наблюдение и разузнаване. Това са задачите, които трябва да решават устройствата, които Великобритания ще прехвърли на Украйна. При това интерес представляват както възможните предпоставки за подобна стъпка, така и последствията от нея.

Очевидно истинските цели на прехвърлянето на миночистачи и подводни апарати напълно съответстват на декларираните и те наистина трябва да търсят и унищожават мини в Черно море. Припомняме, че още през февруари-март украински формирования минираха няколко крайбрежни води. Сега тези минни полета застрашават търговското корабоплаване, по-специално износа на украинско зърно за трети страни.


За да се избегнат проблеми с храните, Обединеното кралство и други страни са готови да помогнат за разчистването на Черно море и разчистването на търговските пътища възможно най-скоро. Дори ако за това е необходимо да се прехвърлят кораби или сложно безпилотно оборудване.

Трябва да се отбележи, че подводните превозни средства могат не само да търсят мини, но и да извършват разузнаване. REMUS 100 обаче не може напълно да реши подобни задачи. На първо място, това е възпрепятствано от ограничените характеристики на шофиране. Далечината на плаване не повече от 30-40 мили не позволява организиране на разузнавателни мисии без риск от преждевременно откриване на апарат или кораб-носител.

На теория REMUS 100 или подобни устройства могат да се използват за саботаж - в този случай целевото оборудване се заменя с бойна глава. Но в този случай въпросът за целесъобразността се добавя към проблема за обхвата. Подводният дрон е твърде скъп, за да бъде изпратен "в едната посока". Разбира се, ако операторът вземе предвид разходите си.

Нехарактерен епизод

Както можете да видите, Великобритания отново се готви да помогне на Украйна с доставката на военна техника и обучението на оператори за нея. Този път обаче не става въпрос за оръжия и бойни превозни средства, а за средства за борба с морските мини. И изглежда, че планираните за прехвърляне безпилотни комплекси ще решават само такива задачи.

Заради украински мини в Черно море чужди държави, вкл. Обединеното кралство може да се сблъска с проблеми в линията за доставка на храни - и трябва да се вземат мерки за отстраняването им. Такива мерки ще бъдат британските миночистачи, подводни превозни средства, които ще трябва да осигурят износа на зърно. В същото време всички дейности по борба с мини ще се извършват от украински моряци. Те трябва да работят усилено и да поемат рискове, за да могат чуждестранните партньори да получат желаното зърно.

Автор:
Рябов Кирил
Използвани снимки:
Hydroid / Kongsberg Maritime


източник

военное обозрение




Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Британски безпилотни подводници за Украйна

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка