Снимки: Български и испански полярници поведоха „Към Антарктика – на вода и под вода“

Pan.bg 29 сеп 2022 | 06:32 views (3013) commentaries(0)
img Росица Колева

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ бе домакин на семинар на тема „Към Антарктика – на вода и под вода“. Специален гост на форума бе директорът на Института по океанография в Испания – д-р Хавиер Кристобо.

В Планетариума на Морско училище, той изнесе подробна лекция – „Условия и рискове при научно гмуркане в Антарктика“, основана на опита му от експедициите на Ледения континент.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Испанският екип работи в тясно сътрудничество с българските полярници, които тази година ще тръгнат за Антарктика на борда на военния научноизследователски кораб с бордови номер 421 – „Св. св. Кирил и Методий“, от състава на Морско училище.

Форумът бе открит от заместник-началника по учебната и научна част във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – капитан I ранг проф. Калин Калинов, а командирът на НИК „Св. св. Кирил и Методий“ – капитан II ранг Николай Данаилов, направи презентация на характеристиките и възможностите на плавателния съд.

Преди лекцията на д-р Хавиер Кристобо бяха презентирани и съвместни разработки и изследвания на българските антарктици – Драгомир Матеев от Националния център за полярни изследвания, и Любомир Кендеров – хидробиолог в СУ – Биологически факултет, и представител на Българската национална асоциация по подводна дейност.

/www.naval-acad.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Снимки: Български и испански полярници поведоха „Към Антарктика – на вода и под вода“

ПРЕДИШНА СНИМКА 5/7 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка