Реплика на римски кораб акостира в Лом на 3 октомври

Pan.bg 01 окт 2022 | 06:56 views (477) commentaries(0)
img Pan.bg

Кораб, реплика на автентична римска лусория, чиито останки са били намерени в германския град Майнц, ще акостира на 3 октомври на дунавския бряг при Лом на централния понтон №2.

Очаква се атрактивният плавателен съд пристигне в ранните слеодбедни часове и да остане целия ден.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Името на плавателния съд е „Danuvina Alacris“ (Живият Дунав). Той е построен за дв години в Германия, а при изграждането му са приложени методите на експерименталната археология.

Корабът не само повтаря напълни вида на някогашната римска лусория от IV в. н.е., но за построяването му са използвани антични занаятчийски инструменти.

„Danuvina Alacris“ е създаден по международния проект Living Danube Limes („Жив Дунавски Лимес“) , финансиран по транснационалната програма „Дунав“ 2014 - 2020. Пътешествието по река Дунав с репликата на римския кораб също е част от проекта.

То е стартирало на 16 юли от Инголщат, Германия, преминава през 8 държави, чиито територии преди почти 2 000 години са принадлежали на Римската империя.

Като цяло плаването продължава три месеца и половина и ще завърши през ноември в Румъния. Навсякъде, където лусорията спира, се провеждат фестивали или други атрактивни събития, посветени на римската култура по Дунавския Лимес.

Проектът се фокусира върху свързването, съживяването, изследването, запазването и открояването на римския Дунавски лимес като транснационално културно наследство от огромно значение, с цел създаването на солидна основа за превръщането му в бъдещ Европейски културен маршрут.

Чрез него се подкрепя номинацията на ЮНЕСКО за световното наследство на целия Дунавски лимес, като фокусът е върху процеса на номиниране за Хърватия, Сърбия, Румъния и България.

Проектът “Жив Дунавски Лимес” е с общ бюджет 3,2 млн. евро. В него са включени 19 партньори, университети, публични и частни организации, от 10 дунавски държави.

От българска страна партньори са Асоциацията на дунавските общини „Дунав“ (АДО) и Националният туристически клъстер (НТК) „Българският пътеводител“.

Освен това има 27 асоциирани стратегически партньори с капацитет и компетенции в областта на археологията, древната история, архитектурата, виртуалната реалност, музейното дело, туризма, опазването на културното наследство и живата история./www.lom.bg/

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Реплика на римски кораб акостира в Лом на 3 октомври

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка