Запуснаха реактора на втората френска подводница тип Barracuda

Pan.bg 05 окт 2022 | 11:44 views (401) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на navaltimes.com

На 4 октомври 2022 г. екипите на компаниите TechnicAtome и Naval Group запуснаха ядрения реактор на подводницата Duguet Trouin, втората многоцелева ядрена подводница тип Barracuda, предназначена за френския флот. Както отбелязва Naval News, това е един от ключовите етапи в подготовката за началото на морските изпитания на атомната подводница.

Проектиран под надзора на Френската комисия за атомна енергия (CEA), реакторът е произведен от TechnicAtome. От своя страна Naval Group, като разработчик и производител на подводници тип Barracuda, отговаря за интегрирането на тези продукти в оборудването на подводниците.

През 2006 г. френското правителство подписа договор с DCNS (сега Naval Group) за доставка на националния флот на 6 многоцелеви атомни подводници тип Barracuda. Стойността на споразумението бе оценена на 8 млрд. евро. Тези подводници трябва да заменят подводниците тип Ryubi, построени през 80-те години на миналия век. Barracud-дите трябва да служат до 2060 г.

Лидерната подводница Suffren бе заложена през декември 2007 г. и бе планирано да бъде приета на въоръжение през 2016 г., но поради различни проблеми времето за строителство трябваше да бъде преразгледано няколко пъти. Спускането на вода се състоя през август 2019 г. Изпитанията й започнаха в края на април 2020 г. край бреговете на Шербур. През ноември същата година Suffren бе предаден на френския флот, а официалната церемония по въвеждане в експлоатация на френския флот се състоя едва през юни 2022 г.

Duguet-Truen бе заложена през юни 2009 г. През ноември 2021 г. подводницата бе изведена от цеха за спускане. Тогава се предполагаше, че до края на 2022 г. подводницата ще бъде предадена на френския флот. Сега говорим за започване на морски изпитания в тези срокове.

Подводното водоизместване на атомната подводница тип Barracuda е 5300 тона (надводно - 4700 тона), дължина на корпуса - 99 метра, диаметър - 8,8 метра. Максималната дълбочина на потапяне е повече от 350 метра, скоростта под вода е над 25 възела. Автономността е 50 дни. Екипажът е 65 души. Също така на борда могат да бъдат поставени до 15 бойци от Силите за специални операции.

Представители на Naval Group отбелязват, че подводниците тип Barracuda са способни да изпълняват задачи повече от 270 дни в годината.

Подводницата е въоръжена с 533 mm торпеда F21, противокорабни ракети SM-39 Exocet и крилати ракети Scalp Naval, предназначени за поразяване на бреговата инфраструктура.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка