ВМС на САЩ подновиха разработката на безпилотни надводни кораби

Pan.bg 30 ное 2022 | 02:54 views (577) commentaries(0)
img
пан.бг


ВМС на САЩ подновиха процедурите за финансиране на разработката на безпилотни надводни корабиВоенноморските сили на САЩ наблюдават отблизо разширяването на ключов договор за проучване и разработване на ново оборудване и технологии за своя бъдещ флот от безпилотни наземни превозни средства. Те се опитват да постигнат тази цел вече повече от година. Този проект е не само полезен за ВМС на САЩ, но също така дава възможност на индустрията да получи директен достъп до научноизследователската и развойната работа, извършена, да кажем, в недрата на самия отдел.

В публично съобщение американският флот заяви, че планира да се ангажира отново с компании, които се интересуват от оборудването на своите USV с различни интелигентни технологии. Това беше обявено за първи път през февруари 2020 г.

Също така през 2020 г. бяха избрани 40 доставчици за безсрочен договор с неограничен брой спецификации. Договорите, наречени IDIQ-MAC, позволяват на американските власти да създават изолирани пазари, като избират група компании, способни да изпълняват подобен набор от задачи. След това избраните доставчици се конкурират директно един с друг за работата, свързана с този договор.

Поръчките до момента включват различни дизайнерски проучвания и работа за интегриране на бойни системи с кораби, както и усилия за разработване и разширяване на полезните товари. В момента Военноморските сили също провеждат различни дейности в подкрепа на безпилотни технологии и планирането на други усилия за разработването им

- се казва в известието на официалния сайт на ВМС на САЩ.

Освен това договорът включва мерки за разработване на технологии, фокусирани върху автономни системи и системи за управление на надводни безпилотни кораби, елементи на брегови и базови платформи, както и логистика и поддръжка. Всички търговски оферти и идейни проекти трябва да бъдат получени от клиента не по-късно от 19 декември.

Възобновяването на процедурата за финансиране на проекта за безпилотни кораби в САЩ неслучайно падна в края на годината. Сега дойде момент, когато ВМС постигна известен напредък на основите на своя бъдещ безпилотен флот, от началото на ученията в Близкия изток до пускането в експлоатация на един от водещите му изследователски кораби, наречен Mariner. Е, развитието на 800-милиардния военен бюджет очевидно играе важна роля тук.

Автор:
Хамин Майкъл

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка