Warning: getimagesize(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Не е известно името на услугата in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Warning: getimagesize(https://icdn.lenta.ru/images/2022/12/01/14/20221201145332556/wide_cf9c17ced5ebd307d29aee8cb96af1e1.jpeg): failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Не е известно името на услугата in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Кралският флот на Великобритания подписа договор за доставка на първата безпилотна подводница

Pan.bg 02 дек 2022 | 17:35 views (336) commentaries(0)
img pan.bg

Кралският флот на Великобритания подписа договор за 15,4 милиона паунда с фирмата Msubs за доставка на първата усъвършенствана безпилотна подводница. Тя ще бъде прехвърлена на ВМС след две години, предназначението й е да защитава критично важната инфраструктура и да наблюдава подводните дейности.

Проектът е наречен Сetus, препращайки към древногръцката и римската митология. Това е първата стъпка в разработването на действаща автономна подводница, която ще работи рамо до рамо с подводници с екипаж, включително атомните подводници Astute и техните наследници, или независимо една от друга.

В една мисия Cetus ще може да измине до хиляда мили. Максималната бойна дълбочина на подводницата ще бъде по-голяма от тези, които вече са на въоръжение в британския флот. Cetus ще бъде дълга 12 метра, диаметър 2,2 метра и тегло 17 тона. Вътре ще може да се побере товарен контейнер, който може да бъде доставен навсякъде по света.

„Това ще бъде най-голямата и най-сложна безпилотна подводница, експлоатирана от европейския флот“, - се казва в съобщението.

Източник: rg.ru Снимка: Ministry of Defence / icdn.lenta.ru

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка