Самолет „Спартан“ върна във Варна 23-ма курсанти, плавали на НИК 421 „Св. св. Кирил и Методий“

Pan.bg 09 яну 2023 | 07:01 views (1605) commentaries(0)
img Георги Николов

Военният самолет „Спартан“ транспортира от Испания 23-ма курсанти от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, които проведоха своята плавателна практика на борда на НИК 421 – „Св. св. Кирил и Методий“.

Стажът на курсантите от II, III,IV и V курс започна с отплаването на военния научноизследователски кораб на Морско училище, който осигурява 31-вата българска експедиция до Антарктида.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Корабът отплава от Варна на 27 декември 2022 г. и след 10-дневен преход стигна до първото пристанище от маршрута си – в Картахена, Испания.

По време на практиката си курсантите участваха активно в поддръжката и управлението на кораба и изпълняваха конкретни задачи, поставени от командира – капитан II ранг Николай Данаилов.

На 7 януари 2023 г., 23-мата обучаеми слязоха от борда на плавателния съд и се отправиха към град Мурсия, на 40 км от Картахена. Оттам възпитаниците на Морско училище се качиха на военния самолет „Спартан“ от състава на българските ВВС и отлетяха за София.

След преминаване на митнически контрол в столицата, курсантите отлетяха за Варна, където „Спартанът“ кацна на специализирана военна рампа край морската столица.

Там те бяха посрещнати лично от командира на Батальона за подготовка на курсанти в Морско училище – капитан III ранг Станислава Стефанова. Момчетата и момичетата, които станаха част от историческата 31-ва българска експедиция до Ледения континент, която за първи път е осигурявана от български кораб, получиха поздравления за успешно проведената практика.

Следващата група курсанти, които ще плават на „Св. св. Кирил и Методий“, ще се качат на борда му на връщане от мисията, по време на прехода от Картахена до Варна.

От Картахена научноизследователският кораб се отправя към пристанището в Мар дел Плата в Аржентина. 25-дневното плаване през Атлантическия океан до аржентинското пристанище ще бъде последвано от преход до остров Ливингстън, където се намира българската антарктическа база.

На Ледения континент „Св. св. Кирил и Методий“ ще пристигне след още 40-дневно плаване.

/www.naval-acad.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Самолет „Спартан“ върна във Варна 23-ма курсанти, плавали на НИК 421 „Св. св. Кирил и Методий“

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка