Проф. Христо Пимпирев: В предпоследната група на 31-ата Национална антарктическа експедиция са четирима учени и няколко логистици

Pan.bg 26 яну 2023 | 07:17 views (502) commentaries(0)
img Pan.bg

Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба "Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки, като придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА".

Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА". На посочения по-долу електронен адрес и връзки читателите могат да се запознаят с интересни детайли от плаването.

В предпоследната група на 31-ата Национална антарктическа експедиция са четирима учени, както и логистици, каза проф. Христо Пимпирев

В предпоследната група на 31-ата Национална антарктическа експедиция, която вчера отпътува от летището в София, са четирима учени, но основно в групата са логистици, защото предстои сериозна строителна програма на българската база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън в Антарктида.

Това каза за БТА проф. Христо Пимпирев - председател на Българския антарктически институт, който е и ръководител на българските антарктически експедиции.

Проф. Пимпирев бе на летището в София, за да изпрати участниците в предпоследната група на българската антарктическа експедиция, която отпътува с полет до Рим. Генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев също присъства на изпращането на българските антарктици за Ледения континент.

Трябва да се построят основите на новата модерна научна лаборатория на българската полярна база "Св. Климент Охридски" и затова на българския научноизследователски военен кораб (НИК 421) "Св. св. Кирил и Методий" "има тонове цимент, който е направен специално за условията на Антарктида", обясни за БТА проф. Христо Пимпирев.

Той добави, че ще се довършат основите, за да може от следващата експедиция да започне същинският строеж с металната конструкция. Затова в тази група на експедицията преобладават логистиците, а в следващата група ще има учени, сред тях ще са и ихтиолози, добави проф. Пимпирев.

Ихтиолог ще изследва богатството от риби на Ледения континент, "то се състои от много екземпляри, но от малко видове, защото водата е 0 градуса", обясни проф. Христо Пимпирев.

Той припомни, че българските учени са открили в предишна експедиция т.нар. ледена риба и сега тя ще бъде поставена в аквариум, заедно с други риби, които обитават тези уникални студени води, и ще бъде предоставена на Природонаучния музей в Пловдив. Там тези риби ще могат да се видят от всички посетители.

Научните проекти, които се изпълняват от учените в 31-ата Национална антарктическа експедиция, са свързани с продължаване на проучванията за наличие на злато и на други ценни метали от главен асистент Ралица Събева, както и на дънните утайки за изследване на адаптацията на ендемичните организми към климатичните промени от доц. Любомир Кендеров и на степента на антропогенно замърсяване от доц. Райна Христова.

Повече информация тук:

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/395729-v-predposlednata-grupa-na-31-ata-natsionalna-antarkticheska-ekspeditsiya-sa-chet

Снимка - ВВМУ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка