Ден 80: Екипажът на кораб „Св. св. Кирил и Методий“ проведе церемония в чест на аржентинския лоцман Хуан Николау

Pan.bg 17 мар 2023 | 07:03 views (765) commentaries(0)
img Pan.bg

Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба "Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки, като придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА".

Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА". На посочения по-долу електронен адрес и връзки читателите могат да се запознаят с интересни детайли от плаването.

Ден 80: Екипажът на кораба „Св. св. Кирил и Методий“ проведе церемония в чест на аржентинския лоцман Хуан Николау

Екипажът на българския военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ проведе символична церемония по изпращането на капитан лейтенант Хуан Николау от Военноморските сили на Аржентина, който приключва мисията си на борда на плавателния съд на 16 март, слизайки във военноморската база в Мар дел Плата.

К-н лейтенант Николау плава с НИК 421 от Аржентина до Антарктика и обратно до Аржентина в качестото си на опитен навигатор в полярни води.

Моряците от „Св. св. Кирил и Методий“ отдадоха чест на к-н лейтенант Николау със строй и издигане на знамената на България и Аржентина на лятната палуба на кораба.

Командирът на кораба, к-н II ранг Николай Данаилов, благодари на аржентинския си колега за безценната помощ и съвети при навигирането през пролива Дрейк, из Южношетландските острови, при преминаването през опасни участъци като Меха на Нептун – тесния подход към вътрешния залив на остров Дисепшън, както и за добрите приятелски отношения, изградени през последния месец и половина.

К-н Данаилов подари на к-н лейтенант Николау плакет от името на началника на Висшето военноморско училище във Варна – флотилен адмирал Боян Медникаров, бутилка българско червено вино и няколко сувенира за спомен от плаването с НИК 421.

Индивидуални благодарности към к-н лейтенант Николау изказаха и останалите членове на екипажа. Аржентинският военнослужещ на свой ред изрази сърдечни благодарности към всички за жеста и оказаната чест.

Повече информация тук:

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/425232-ekipazhat-na-koraba-sv-sv-kiril-i-metodiy-provede-tseremoniya-v-chest-na-arz

Снимка - ВВМУ

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка