Започнаха изпитанията на френската атомна ударна подводницая SSN Duguay-Trouin (ИЗПИТАЛЕНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 29 мар 2023 | 11:20 views (1542) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на navalgroup.comДве години след доставката на Suffren, първата атомна ударна подводница (SSN ) тип Barracuda, бе постигнат нов крайъгълен камък в производството на тези подводници с първите морски изпитания на Duguay-Trouin на 27 март 2023 г. Подводницата сега ще премине през различни изпитания, за да се тества представянето й преди доставката, планирана по-късно тази година.

Duguay-Trouin е втората подводница от програмата Barracuda, ръководена от Френската агенция за обществени поръчки в областта на отбраната (DGA) в партньорство с Френската комисия за атомна енергия и алтернативна енергия (CEA) в частта за ядрените реактори. Тази програма има за цел да замени настоящите SSN тип Ruby, които понастоящем се експлоатират във френския флот. Naval Group отговаря за производството на тези подводници, от техния дизайн до конструкцията им, както и за производството на основните компоненти на ядрените котли, които са разработени и произведени с TechnicAtome. Naval Group също така отговаря за осигуряването на логистична поддръжка и поддръжка на подводниците във вмб Тулон.

Тази поредица от морски изпитания следва интегрирането на ядрения реактор, което се случи през септември 2020 г., и швартовите тестовете, извършени след пускането на вода на подводницата през 2021 г. Операциите се проведоха последователно в монтажната зала, в празен и в запълнен сух док - пълни тестове на оборудване и системи. Тези изпитания бяха проведени от съвместни екипи от Naval Group, TechnicAtome и френските власти.
Програмата Barracuda е разгара си: останалите 4 подводници в програмата (Tourville, de Grasse, Rubis и Casabianca) в момента са в процес на изграждане, на различни етапи на завършване и техните доставки ще бъдат осъщестевни до 2030 г. С продължителност на живота повече повече от 30 години, програмата Barracuda се обвързва с френските подводните сили поне до 2060 г., което я прави една от основните оръжейни системи на този век.

Пиер Ерик Помеле, главен изпълнителен директор на Naval Group, заяви: „Програмата Barracuda е в основата на нашата индустриална стратегия за подводници. Той мобилизира нашите умения, нашето ноу-хау, нашето технологично лидерство и нашата способност постоянно да се развиваме и да правим иновации. Бих искал да подчертая неизменната ангажираност на дизайнерските и производствените екипи на Naval Group и нейните партньори, включително TechnicAtome, както и тези на DGA, CEA и френския флот. Постигането на този нов крайъгълен камък е демонстрация на експертния опит на френската военноморска индустрия. Този успех гарантира ненадминат отбранителен инструмент с високо ниво на индустриална автономия, който да поддържа суверенитета на Франция”.

Ангажимент за местната промишленост
Производството на тези подводници събира множество изключителни умения и опит, включително в най-напредналите технологични области. Програмата Barracuda изисква уменията на всички заводи на Naval Group, както и на индустриалните обекти на TechnicAtome и множество партньорски компании. Тази програма е резултат от колективната работа на стотици партньори във френската отбранителна промишлена и технологична база, които работят с Naval Group от десетилетия:
• Бяха необходими много години, за да се проучи осъществимостта на проекта и да се стигне до дефинирането на подводница, която отговаря на оперативните нужди на този особено амбициозен проект на технологично и военно ниво;
• От стартирането на проекта близо 10 000 души от управлението на програмата и индустриалната подизпълнителска верига са работили за програмата Barracuda;
• Общо 2500 мъже и жени (включително около 800 от подизпълнители на Naval Group) в момента работят върху подводниците тип Barracuda;
• От 2015 г. между 400 и 600 души работят на пълен работен ден по производството на Duguay-Trouin;
• Това представлява общо 13 години работа или 7,5 милиона часа.

Баракуда: френско съвършенство
Barracuda е подводницата на 21-ви век, предназначена да отговори на оперативните нужди на сегашния и бъдещия флот. Отличава се с широки оперативни възможности и най-новите технологии. По-гъвкава, с по-висока производителност и по-добро въоръжение от своите предшественици, подводниците тип Barracuda/Suffren ще стигнат по-бързо и по-далеч. Тя е предназначен да контролира всички видове морски пространства, от открито море до крайбрежни зони. Тази подводница е оборудвана с ядрена задвижваща система, която предлага забележителен обсег на действие и дискретност. Той също така разполага със средства за комуникация, позволяващи интегрирането й във ВМС. SSN тип Barracuda/Suffren е една от най-невидимите подводници в света. Тази дискретност, съчетана с усъвършенстваните й възможности за откриване, гарантира нейното акустично превъзходство. По-дискретни, с повишена автономност и по-добър капацитет, тези подводници са също така по-маневрени и мобилни благодарение на най-новото си поколение навигационни и комуникационни системи, включително централизирано и по-автоматизирано управление.
Друга основна иновация е оптронната мачта, която заменя телескопичната мачта, осигурявайки по-добро събиране и споделяне на визуална информация между екипажа. Тази нова функция, съчетана с разширени възможности за откриване, гарантира превъзходството на тези SSN в техните разузнавателни мисии. Подводниците от тип Barracuda/Suffren също така ще осигурят на френскитеВМС възможност за дълбок удар благодарение на морските крилати ракети (NCM) на MBDA. Те също така са оборудвани с тежки торпеда F21, произведени от Naval Group, и противокорабни ракети SM39 от MBDA. Тези SSN също така позволяват дискретно разгръщане на специални сили под вода, по-специално благодарение на своя "люк за водолази" и опционалното носене на убежище тип суха палуба, което позволява разполагането на подводни превозни средства.

Технически характеристики на SSN Barracuda
• Водоизместимост: 4700 тона
• Водоизместимост: 5200 тона
• Дължина: 99 метра
• Диаметър: 8,8 метра
• Въоръжение: крилати ракети, теленоуправляеми торпеда F21, модернизирани противокорабни ракети Exocet SM39
• Хибридно задвижване с воден реактор под налягане, на базата на реакторите на борда на SSBN тип Triomphant и самолетоносач Charles de Gaulle, и две задвижващи турбини, два турбо генератора и два електродвигателя
• Екипаж: 65 членове на екипажа + командоси
• Наличност: > 270 дни на година

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Започнаха изпитанията на френската атомна ударна подводницая SSN Duguay-Trouin (ИЗПИТАЛЕНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка