High North News: Най-големият самолетоносач на САЩ, насочил се към руските граници, внезапно изчезна /ВИДЕО/

Pan.bg 07 юни 2023 | 10:57 views (2275) commentaries(0)
img
pan.bg

Най-големият американски самолетоносач USS Gerald R. Ford спря да подава сигнали, след като се насочи към руските граници от Осло, Норвегия. Арне О. Холм, анализатор за High North News, се опита да го проследи, наричайки пътуването си по вероятния маршрут на кораба „на лов за кораб“. - https://www.highnorthnews.com/en/dynamic-hangover-go-hunt-uss-gerald-r-ford

Курсът на самолетоносача трябваше да минава на север по крайбрежието, на тази линия няма знамена за добре дошли, както беше по-рано, отбелязва авторът. След заминаването на USS Gerald R. Ford от Осло, съобщенията в пресата прекъснаха, които публикуваха ежедневни доклади. Известно е, че на борда на кораба няма представител на нито един телевизионен канал, а екипажът от около 4,5 хиляди души бързо се върна по местата си, след почивката в барове и кафенета на норвежката столица.

- Самолетоносачът с дължина 337 метра, ширина 78 метра и височина 76 метра се превръща в игла в купа сено, когато плава в открито море на Далечния север. Дори началникът на норвежките въоръжени сили Ейрик Кристоферсен, произнасяйки фразата „само американците знаят това“, даде да се разбере, че не знае накъде се е насочил корабът, пише О. Холм.

В местните вестници се появи информация, че самолетоносачът известно време е бил в южната част на Норвегия, след което се е насочил към арктическите води. Тази информация беше публикувана и от арабската телевизионна компания Al Jazeera. Наблюдателят се натъкна и на съобщение от представителя на консервативната партия на Норвегия Борд Лудвиг Торхайм, който в социалните си мрежи пожела на екипажа на USS Gerald R. Ford успешно пътуване до Vesterålen, архипелаг на север от Лофотенските острови с обща площ от 2,5 хиляди квадратни километра, включващи пет общини. През есента на 2018 г. в този район беше самолетоносачът USS Harry S. Truman.

Отвътре Vesterålen разделя Вестфиорд с Лофотенските острови, заобиколен от 14 общини. Намирането тук дори на най-големия кораб на разстояние от 10 морски мили (около 18,5 километра) е почти невъзможно. Във вътрешната част на фиорда се намира главната база на военноморските сили на Норвегия Рамзунд.

О. Холм отбелязва още няколко важни момента. Първо, това е началото на учението Arctic Challenge, в което участват Съединените щати, вероятно и USS Gerald R. Ford.

Второ, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви за откриването на дипломатическа мисия в град Тромсьо, който е наричан „вратата към Арктика“.

- За това се знае отдавна, но моментът за официалното обявяване на това едва ли е избран случайно. Както не е случайна в общия ни контекст неофициалната среща на външните министри на НАТО в Осло. Освен това, Дания обяви рекорден размер на инвестициите в отбраната през следващите 10 години. Русия прекрати двустранното споразумение с Финландия за допълнителни военни посещения за оценка от 1 юни, - отбелязва наблюдателят.

Според него, американският самолетоносач е спрял в района на Вестфиорд, в района на който се провежда учението Arctic Challenge. Все още няма сигнали от кораба.


(Video: Arne O. Holm)

Източник: rg.ru Снимка: Sea Forces / images.interestingengineering.com

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка