Ученици от ПГРКК-Русе представиха проект за кораб "Нике" на Трансграничния панаир на идеите

Pan.bg 09 юни 2023 | 12:48 views (925) commentaries(0)
img Pan.bg

На 7 юни 2023 г. в зала 1 на Канев център се състоя Трансграничен панаир на идеите с участието на ученици от Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване (ПГРКК) -Русе и сродния по профил Технически лицей „Вицеадмирал Йоан Бълънеску"-Гюргево. Инициативата е част от предварителните събития в програмата на Европейската нощ на учените 2023 в Русенския университет.

През април 2023 г. директорите на двете професионални гимназии – г-жа Ивелина Георгиева и г-жа Ана Мария Фиеръстръу сключиха договор за сътрудничество в Гюргево с любезното съдействие на г-жа Лили Ганчева-изпълнителен директор на Асоциация Еврорегион Данубиус.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

На Трансграничния панаир на идеите Русенският университет посрещна повече от 40 румънски и български ученици от горния гимназиален етап, които представиха свои иновативни идеи в областта на речното корабостроене и корабоплаване и опазването на река Дунав.

Позитивният тон и дружелюбната атмосфера на събитието бяха зададени от заместник-ректора по интернационализация и комуникационна политика доц. Десислава Атанасова, която приветства участниците и представи Русенския университет като предпочитан избор от бъдещите студенти.

С емоционални изказвания директорките на двете гимназии представиха своите екипи, като изразиха задоволство от факта, че Русенският университет предоставя възможност за укрепване и развитие на сътрудничеството между двете средни училища в трансграничния регион Русе-Гюргево.

Русенските ученици представиха своя иновативен принос към корабоплаването по р. Дунав със създадения от тях кораб „Нике", на който могат да практикуват навигационни и други специфични умения в симулирана водна среда.

Учениците от Гюргево се представиха с две свои идеи. Първата от тях насочва вниманието към платформа (Complete Sail), която предоставя на потребителите на речни плавателни съдове данни в реално време, напр. за водни препятствия и сила на водния поток, и по този начин гарантира безопасност на плаването, Втората идея разкрива визията на гюргевските ученици за високоскоростна лодка с капацитет 100 души (Navi-bus Danube), която да осигурява връзка между градовете по река Дунав.

На финала на изключително ползотворната среща г-жа Лили Ганчева, известна с изключителния си принос към всички инициативи в региона Русе-Гюргево, представи накратко книга, посветена на дълголетната история на корабостроителницата в Гюргево. Като единствена действаща индустрия в този бранш в региона, гюргевската корабостроителница е извършила ремонт на емблематичния за всеки българин кораб „Радецки", както и на редица плавателни съдове на Рубишипс и Българско речно плаване.

Състоялият се Трансграничен панаир на идеите Русе-Гюргево е уникално събитие в програмата на Европейската нощ на учените в България, инициирано от Русенския университет. Предстоят още много интересни инициативи, с които университетът и русенската общественост ще отбележат Европейската нощ на учените на 30 септември 2023 г.

/www.uni-ruse.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Ученици от ПГРКК-Русе представиха проект за кораб "Нике" на Трансграничния панаир на идеите

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка