Предстоящо: Участието на Института по океанология в Европейска нощ на учените във Варна. Вижте програмата...

Pan.bg 23 сеп 2023 | 21:28 views (536) commentaries(0)
img Pan.bg

Поредното издание на проекта Европейска нощ на учените – SEARCH 2023 ще се проведе на 29 септември 2023 г. в над 30 локации в цялата страна.

Бъдете с програмата в Асеновград, Белоградчик, Бургас, Варна, Долна Митрополия, Казанлък, Пловдив, Русе, София, Троян, с. Черни Осъм, Ямбол и още много други.

Наука ще има дори в родопската теснолинейка Септември-Добринище.

Включете се в Нощта и от всяка точка на света като гледате онлайн програмата на проекта, която ще се излъчва на живо в YouTube канала и профила във Facebook на проекта от дигиталното студио на София Тех Парк – ClubHouse.

Европейска нощ на учените е инициатива, в която всяка година участват над 300 града в Европа и по света.

Проектът SEARCH в България, зад чиято абревиатура са закодирани ключови теми като: Science + Environment + Art = Resilience, събира участници от цялата страна.

Инициативата се финансира от Европейския съюз.

Проектът Европейска нощ на учените – SEARCH е амбициозно усилие, което цели да подпомогне популяризирането на науката, научната дейност и професията на учен сред широката аудитория, с акцент към подрастващите.

SEARCH цели да насърчи повече българи, особено ученици, да се ангажират с възможностите за кариера в областта на научните изследвания.

И тази година посетителите на различните локации в страната ще могат да се включат в десетки презентации, демонстрации, лекции и срещи със стотици учени от цялата страна, които ще разкажат на малки и големи за новостите от света на техните изследователски области, ще обяснят за ролята на науката в ежедневието и важността й за опазването на околната среда.

Ключова тема на събитията от Нощта през 2023 година е как човечеството трябва да се адаптира към една от най-сериозните заплахи днес – промените в климата, които засягат всички региони по света и оказват въздействие върху много аспекти от живота на хората.

В Европейска нощ на учените – SEARCH и тази година участват 15 основни партньори (университети, научни институти, представители на индустрията и неправителствени организации) и десетки асоциирани партньори от цялата страна.

Организациите са подготвили специална допълнителна програма от събития в рамките на Нощта, която ще продължи няколко месеца.

Планирани са вълнуващи дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, както и събития на публични градски места, в музей, лаборатории и други образователни институции.

Събитието „Европейска нощ на учените“ е подкрепено от Столична община, община „Казанлък“ и други институционални и медийни партньори.

Ще ви очакваме и тази година на Европейска нощ на учените – SEARCH 2023 на 29 септември с весели и обучителни демонстрации, опити, игри, викторини, лекции и други занимания на живо и онлайн.


П Р О Г Р А М А
ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ’ 2023

гр. Варна

29 септември, петък ЦПЛР – НАОП „Николай Коперник“, Варна

17:00-17:10
Официална церемония по откриване на Европейска Нощ на ученитеʼ 2023 – Варна

17:10-17:30
Поздравителен концерт с участието на модерен балет „VITTO DANCE“ с ръководител Дария Аврамова и деца от СУ „Любен Каравелов“ – Варна
17:30-20:30

Щандове с практически експерименти, демонстрации и презентации с участието на публиката

ИНДИКАТОРИ ЗА КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ В МОРСКАТА СРЕДА

Потопете се в необятния и интересен свят на изследванията на Черно море – очакват ви химични експерименти, измервания и демонстрации от учените в секция „Химия на морето”, ИО-БАН.

ТЕХНОЛОГИИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА МОРСКАТА СРЕДА

Контактни и дистанционни методи за наблюдения на морската среда, оценка на основните хидрологични параметри, работа с океанографски прибори и системи са част от научните и научно-приложните изследвания в областта на морските технологии и оперативната океанография, с които учените от секция „Океански технологии“ ще ви запознаят и дискутират с вас.

МОЕТО ПЪТУВАНЕ ДО АНТАРКТИДА

Пренесете се на ледения континет до базата ни на о. Ливингстън „Св. Климент Охридски“. Доц. д-р Райна Христова от секция „Морска геология и археология“ ще представи интересни фото- и видео-материали от последната експедиция до о. Ливингстън. Ще имате възможност да задавате въпроси и да обсъждате теми, свързани с морската геология и полярните изследвания.

МОРСКИ СВЯТ – СИНЬО ВЪЛШЕБСТВО

Учените от Секция „Биология и екология на морето“ към ИО-БАН, Варна ще ви потопят в необятния свят на морските обитатели. Посетителите ще могат да видят някои от емблематичните видове растения и животни на Черно море, включително и видове, видими само под микроскоп. Нашият екип ще ви запознае с някои от ключовите дейности и проекти на секцията, свързани с извършването на екологичен мониторинг и оценка на състоянието на морската околна среда, чужди видове, загуба на местообитания, оценка на запасите на експлоатираните видове риби в Черно море и опазване и възстановяване на биологичното разнообразие.

БЪЛГАРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ

Демонстриране на изследвания, провеждани от учените в секция „Динамика на бреговата зона“ към ИО-БАН: изследване на бреговата зона и шелфовата акватория чрез прилагане на съвременни методи и технологии.

В СВЕТА НА ТЕЛЕСКОПИТЕ

На щанда на ЦПЛР-НАОП „Николай Коперник“ – Варна посетителите ще се запознаят с различните видове телескопи – от телескопа на Нютон до телескопа Джеймс Уеб, ще се научат да работят с подвижна звездна карта. Посетителите ще имат възможността да участват в специално подготвените за тях наблюдения с телескоп, демонстрации, научно-популярни лекции.

В СВЕТА НА ВОДНИТЕ ОБИТАТЕЛИ

Ще бъдат представени риби от експозицията на Аквариум-Варна към Институт по рибни ресурси – (ИРР), ССА – Варна, както и част от специалната колекция водни обитатели, препарирани по метода диафонизация. Специалисти от ИРР, Варна ще разкажат за дейността на организацията свързана с научни изследвания за оценка на запасите от рибни и нерибни живи морски ресурси, за осигуряване на устойчива експлоатация на морските ресурси.

17:30-20:30

Щанд на проект DOORS.

Съвместна дейност на проекти SEARCH и DOORS „Повишаване на грамотността за Черно море“ – с цел привличане на млади хора към дейности, свързани с черноморската грамотност. Какво представляват Арго буйовете и защо ги наричат „армия от шпиони в услуга на климата и океана“ с всичко това ще ви запознаят учените на щанда. Ще бъдат представени на първите резултати от дейността „Гражданска наука” – работа през лятната ваканция с приложението MedusApp в две варненски училища – СУ „Любен Каравелов” и ВМГ „Св. Николай Чудотворец”. Проектът DOORS е финансиран по Програма Horizon 2020, H2020-EU.3.2.3.3., ГС №101000518.


Щанд на ВМГ „Св. Николай Чудотворец“.

Представянето на единствената в България Морска Гимназия може да се обобщи с три думи: Креативност, Бъдеще, Иновации, които ще се разгърнат пред вас в подготвените от учениците и учителите теми: “Изкуствения интелект и роботите в образователния дизайн“, „Училище на бъдещето“ и “ Вятърът-възможност за получаване на чиста електроенергия на търговските кораби“.

Щанд на ОУ „Свети Иван Рилски“, Варна.

Ученици и учители от ОУ „Свети Иван Рилски“ – пристан на образованието със 101 годишна история ще представят два от проектите, по които работят: „Големият лов на растения” и STEM проекта „Град на бъдещето”. Ще ви запознаят с интересни подходи за опазване на водата, въздуха и почвата и ще ви демонстрират нагледно изработените от тях макети.

Щандове за Изкуство и Творчество

Писали ли сте писмо в бутилка? А намирали ли сте такова? Най-малките участници от ОУ „Свети Иван Рилски“, Варна канят публиката да посети и да се включи в дейностите на техния щанд и заедно да напишете вашите писма до идните поколения, преди да ги пуснете в морето. Темата на писмата ще е подчинена на централната тема за тази година – „Адаптацията на човечеството към промените в климата“. Но това не е всичко…Преди да пуснете бутилката в морето трябва да я нарисувате собственоръчно.

/www.io-bas.bg/

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка