ГОРЕЩО: Успешен пуск на най-новата френска ПКР Exocet MM40 B3c

Pan.bg 28 сеп 2023 | 15:59 views (623) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на mbda.com

На 20 септември 2023 г. бе осъществено успешно изстрелване на последното поколение ракета MBDA Exocet Mer-Mer 40 Block 3c (MM40 B3c) от многофункционалната фрегата Alsace (D656) (тип FREMM DA) от френските ВМС. То се проведе от брега на полигона на DGA Ил дю Левант.

Exocet MM40 B3c е най-новото поколение от фамилията противокорабни ракети Exocet на MBDA за интегриране в голямо разнообразие от платформи, включително надводни кораби, подводници, реактивни самолети, хеликоптери и крайбрежни батареи. Предишни версии на Exocet са в експлоатация с няколко ВМС по света.

Поколението B3c се основава на последователните подобрения, направени в семейството Exocet. MM40 B3c включва всички характеристики, с които ракетите Exocet са известни, по-специално тяхната способност за работа във всякакви метеорологични условия и висока гъвкавост на употреба. В допълнение, тази най-нова ракета се възползва от новата технология за самонасочване и разработването на нови алгоритми, предназначени да отговорят на най-новите оперативни изисквания за противокорабна война.

Главният изпълнителен директор на MBDA Ерик Беранжер заяви: „Изключително съм горд от успеха на този оперативен тест на стрелбата на Exocet MM40 B3c, извършен от многофункционалната фрегата Alsace. Той доказва новите възможности на най-новото поколение на ракетата, чиито основни разработки я държат в челните редици в контекстта на конфликти с висока интензивност. Exocet е истински символ за MBDA и този успех е допълнително доказателство за уменията и техническите постижения на хората на MBDA. Бих искал също да благодаря на DGA и френските ВМС за тази стрелба.

MBDA продължи да развива Exocet, откакто влезе в експлоатация. Това позволи на ракетата да се адаптира към новите условия на бойното поле, като същевременно запази изключителната си способност за всякакви метеорологични условия. Exocet MM40 B3c е отговорът на MBDA на нови конфликти с развиващ се спектър на заплахи, по-специално битки с висока интензивност в сложни среди за електронна война.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка