Учени откриха най-големия айсберг в Южния океан и какво е довело до заледяването на Антарктида

Pan.bg 28 ное 2023 | 13:44 views (445) commentaries(0)
img
pan.bg

Айсбергът е открит от учени от Санкт Петербург.

Най-големият айсберг, който се отцепи от Антарктида през 1986 г., се появи в Южния океан. В близко бъдеще той ще стигне до Скотско море. Това съобщиха от Института за изследване на Арктика и Антарктика.

Размерът на айсберга все още не е уточнен. Когато достигне междуостровното море в Южния Атлантически океан, съдбата му може да е различна: или ще се стопи, или ще остане в системата Weddell Gyre и ще се носи още няколко години.

По-рано беше съобщено, че учените са открили какво е довело до заледяването на Антарктида преди 34 милиона години

Учени от Тасмания, Великобритания, Холандия и Норвегия установиха, че Антарктида се е покрила с лед преди 34 милиона години. Този процес е повлиян от намаляване на концентрацията на въглероден диоксид в земната атмосфера, както и от тектонични промени. Статията е публикувана в списанието Nature Communications.

Учените са разработили модел на океана, който точно възпроизвежда релефа на дъното по това време. Оказва се, че тектониката е изиграла важна роля в реорганизирането на преноса на топлина в Южния океан.

В същото време изследователите отбелязват, че спадът в нивата на въглероден диоксид наистина се е превърнал в решаващ фактор за растежа на ледената покривка на Антарктида. В допълнение, тектоничните процеси също са повлияли на климата на Южния океан. Поради тази причина учените смятат, че в бъдещите изследвания трябва се да взема и предвид тектониката.

Източник: piter.tv Снимка: knews.kg

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка