Учение на българския кораб “Св. св. Кирил и Методий” преди навлизането в пролива Дрейк

Pan.bg 10 фев 2024 | 21:17 views (805) commentaries(0)
img Яница Минкова

Учение за напускане на кораба се проведе след отплаването на българския военен научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий” от българската база “Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън от Южните Шетлендски острови на Антарктида и преди навлизането в пролива Дрейк.

На кораба има 33 души екипаж, от които 4 курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, чийто началник флотилен адмирал професор д.в.н. Боян Медникаров също е на борда. За навигацията във водите на Южния океан помага и капитан трети ранг Лукас Акоста, офицер от аржентинските военноморски сили.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

На борда има 29 пасажери – група от 32-та българска антарктическа експедиция начело с ръководителя й проф. Христо Пимпирев, 11 изследователи от Испанското географско дружество начело с писателя и популяризатор на Антарктида Хавиер Качо и един учен от Великобритания.

Очаква се корабът да навлезе в пролива Дрейк преди полунощ и да го прекоси за около две и половина – три денонощия в зависимост от метеорологичната обстановка.

Това ще бъде четвъртото преминаване на българския кораб “Св. св. Кирил и Методий” през пролива Дрейк след плаванията в двете посоки през първата му експедиция до Антарктида през 2022 г. – 2023 г. и прекосяването от север на юг през настоящата експедиция когато в нощта на посрещането на Новата 2024 година оказа помощ на бедстваща яхта с 13 души на борда.

Проливът Дрейк е известен с честите бури – едни от най-силните на Земята със западен вятър над 120 километра в час, съчетан с течение от запад на изток със скорост до 15 километра в час и високи до 15 метра вълни и много айсберги.

Проливът е на север от Южните Шетлендски острови в Антарктида и на юг от Южна Америка. Той съединява най-южните части на Атлантическия и Тихия океан, а в южната му част е Южният океан. Това е най-широкият наименован пролив на Земята с широчина от над 820 километра до 950 километра. Дълбочината му достига над 5 000 – 5 500 метра. Наименованието му е дадено от британския изследовател на Антарктида Ърнест Шекълтън в чест на английския капитан Франсис Дрейк, комуто той приписва първото преминаване през пролива през 1578 г. по време на второто в света околосветско плаване след това на Фернандо Магелан през 1519 г. – 1522 г.

Следващата спирка на “Св. св. Кирил и Методий” ще бъде в град Комодоро Равадавия в аржентинската провинция Чубут, в който има голяма общност от потомци на българи, изселили се през 20-те години на миналия век.

/www.naval-acad.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Учение на българския кораб “Св. св. Кирил и Методий” преди навлизането в пролива Дрейк

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка