Naval Group модернизира на третата и последна фрегата тип La Fayette

Pan.bg 13 фев 2024 | 08:45 views (538) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на navalgroup.com

В края на 2023 г. Naval Group завърши модернизацията на Aconit, третата и последна фрегата тип La Fayette (FLF), след 6 месеца работа, последвана от поредица от докови и морски изпитания. С тази доставка на ремонтирания кораб Naval Group приключи мащабна програма за модернизация, включваща серия от 3 кораба, които сега имат нови способности за борба с подводници и могат да продължат да изпълняват своите мисии още 5 години.

През 2017 г. от Френската генерална дирекция по въоръжението (DGA) подписа договор с Naval Group за модернизиране на фрегатите тип La Fayette (FLF), който покриваше трите фрегати Courbet, La Fayette и Aconit. Предвидената модернизация направи възможно справянето с редица проблеми с остаряването, модернизирането на няколко системи и добавянето на нови възможности. Сред извършените модернизации корабната бойна управляваща система (CMS) бе замена със SENIT, разработена от Naval Group. Освен това корабите получиха способности за оптично наблюдение, подобриха структурната си здравина и стабилност и замениха своята ПВО система Crotale със два ЗРК Sadral, въоръжени с ракети „земя-въздух“ с много малък обсег на действие Mistral от последно поколение.

С добавянето на подкилен сонар, трите фрегати вече имат способности за борба с подводници. Фазата на морските изпитания, извършена след приключване на работата, демонстрира маневреността на кораба въпреки увеличеното водоизместване (с няколко тона) и добавянето на сонарен купол. Той също така потвърди, че акустичния силует на кораба е и че целите за максимална скорост са постигнати. Тестовете също така валидираха интегрирането на сонара и новата система за бойно управление, което в крайна сметка подобри способностите на CMS.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка