БТА: Група с участници от 32-рата Национална антарктическа експедиция, начело с проф. Христо Пимпирев, се завръща у нас

Pan.bg 21 фев 2024 | 11:11 views (572) commentaries(0)
img Димитрина Ветова

Група с участници от 32-рата Национална антарктическа експедиция се завръща днес, 21 февруари, в 15:35 часа, нa терминал 2, на летището в София, с полет АZ 520 на ITA AIRWAYS, съобщиха от Българския антарктически институт.

В групата, която се завръща у нас, са ръководителят на експедицията и директор на Българския антарктически институт, и на Националния център за полярни изследвания - проф. Христо Пимпирев, морският геолог доц. д-р Райна Христова, геологът главен асистент д-р Калин Найденов, електроинженерите - Красимир Кръстев, изпълнителката на научно-образователен проект Любов Костова, журналистките - Мария Чернева (Българска национална телевизия) и Марина Великова (Българско национално радио), готвачът Станко Георгиев и полевите асистенти-алпинисти - Кирил Досков и главен асистент д-р Дойчин Боянов.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Както БТА писа, можем да се похвалим с една успешно завършена втора полярна мисия на нашия военноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий", обяви на 10 февруари проф. Христо Пимпирев. По думите му сред най-големите постижения на експедицията е почти завършената научна лаборатория, за която са пренесени 80 тона материали.

Завършени са и 12-те научни проекта, които се изпълняват по Националната програма за полярни изследвания. Проф. Пимпирев отбеляза и че учените са работили в доста тежки условия - в неблагоприятно море и в ледова обстановка.

Подпомогнахме и много чуждестранни експедиции, каза проф. Христо Пимпирев и добави, че тогава на нашата база е продължавал да работи един турски учен. Работиха португалски учени, един учен от Великобритания, наши учени работиха в турска експедиция. Научноизследователският ни кораб помогна изключително много на испанската полярна програма, освен с превозването на материали за техните бази - "Хуан Карлос Първи" и "Дисепшън", помогна и с откриването на полуостров Байес на полеви лагер, в който, освен десет испанци, работят и двама български палеонтолози, каза тогава ръководителят на антарктическите ни експедиции.

Имахме много изненади, които ще отличат тази експедиция от останалите - например оказването на помощ в беда на една ветроходна яхта на излизане в пролива Бигъл, намирането на останките на разбил се аржентински самолет преди 48 години на Бърнард пойнт от наша полева група, които се предават на аржентинските военноморски сили. Имаме изключителна благодарност от близките на загиналите 14 аржентинци.

С кораба се включихме изключително успешно в цялата международна програма за изучаване на континента.

Ние сме една уважавана полярна нация, каза тогава проф. Христо Пимпирев. Всички ни гледат с уважение и възхищение, защото много от тези нации, когато са откривали континенти, ние не сме съществували като държава, а сега им оказваме помощ и сме абсолютно равни с тях, заяви проф. Пимпирев преди отплаването на българския кораб от Антарктида.

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/622031-grupa-s-uchastnitsi-ot-32-rata-natsionalna-antarkticheska-ekspeditsiya-nachelo-

Снимка - Емил ГраничаровНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


БТА: Група с участници от 32-рата Национална антарктическа експедиция, начело с проф. Христо Пимпирев, се завръща у нас

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка