Шейх Махмуд: Турция ще защитава териториалните води на Сомалия в продължение на 10 години

Pan.bg 21 фев 2024 | 21:28 views (558) commentaries(0)
img
pan.bg

Президентът на Сомалия Хасан Шейх Махмуд каза, че Рамковото споразумение за отбрана и икономическо сътрудничество, подписано между Турция и Сомалия, не представлява заплаха за страните от региона: „Нашите турски братя, в рамките на това споразумение, ще защитават нашите води в продължение на 10 години . След 10 години сътрудничество ще имаме флот, който да защитава нашите морета“, каза президентът.

Махмуд отговори на въпроси от репортери в президентския дворец, след като сомалийският парламент одобри рамковото споразумение за отбрана и икономическо сътрудничество, подписано между Турция и Сомалия.

Отбелязвайки, че споразумението с Турция обхваща сътрудничество по въпроси като борба с тероризма, външни заплахи, пиратство и нелегален риболов, крайбрежна отбрана и развитие на морски ресурси, Махмуд добави, че споразумението няма враждебни цели към Етиопия или друга държава.

Обяснявайки, че двете страни ще създадат съвместни военноморски сили, Махмуд каза, че силите ще защитават териториалните води на Сомалия в продължение на 10 години и ще насърчават развитието на морските ресурси.

Президентът на Сомалия каза по-специално: „Нашите турски братя, в рамките на това споразумение, ще защитават нашите морета в продължение на 10 години. След 10 години сътрудничество ще имаме флот, който ще защитава нашите морета“.

Президентът Махмуд добави, че подкрепата на Турция за Сомалия е различна от тази на други страни.

На 8 февруари между Турция и Сомалия бе подписано рамково споразумение за отбранително и икономическо сътрудничество, обхващащо въпросите на отбраната и сигурността.

В Сомалия, където съществуват икономически и политически проблеми, терористичната организация "Ал Шабаб" от много години продължава да представлява проблем за сигурността в страната.Източник: Anadolu Ajansı Снимка: pbs.twimg.com

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка