Снимки: Морско училище откри най-голямата лаборатория за космически изследвания в България

Pan.bg 27 фев 2024 | 14:14 views (1421) commentaries(0)
img Росица Колева

Най-голямата лаборатория за космически изследвания в България бе открита във Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“.

Залата, наречена „Азимов“ – на името на писателя фантаст, стана факт с безвъзмездната подкрепа на световния лидер в сферата на наносателитите и космическата инфраструктура – „ЕндуроСат“.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Лабораторията включва високотехнологично оборудване и предоставя конкурентни условия за създаването на следващите успешни космически мисии в България.

Зала „Азимов“ затвърждава позицията на Морско училище като един от най-високотехнологичните университети в света.

На церемонията по откриването присъстваха: министърът на иновациите и растежа – Милена Стойчева, основателят и изпълнителен директор на „ЕндуроСат“ – Райчо Райчев, кметът на Варна – Благомир Коцев, командирът на ВМС – контраадмирал Кирил Михайлов, представители на Министерството на отбраната и други официални лица.

По време на откриването началникът на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, във видеобръщение от борда на НИК 421 „Св. св. Кирил и Методий“, отправи благодарности към „ЕндуроСат“ за дарението за новата лаборатория, която е част от дългосрочната стратегия на компанията за развитие на космическите науки в България.

Компанията е организатор на „Космически предизвикателства“, образователна академия за космическо инженерство и предприемачество, която дава възможност на младежи от цял свят да учат от водещи експерти от космическия сектор.

Изследване на слънчевата активност и търсене на живот във Вселената са само част от космическите мисии, които „ЕндуроСат“ разработва в партньорство с едни от най-големите университети и организации в света, като Калифорнийския университет – Бъркли, и Breakthrough Initiavies. Компанията е лидер в производството на наносателити, космически услуги и инфраструктура.

Тя е и горд работодател на 150+ инженери, технолози и учени, които оставят следа в космическата индустрия със своите разработки в сферата на наносателитните технологии.

/www.naval-acad.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Снимки: Морско училище откри най-голямата лаборатория за космически изследвания в България

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка