БТА: От Агенцията по рибарство искат повече правомощия за инспекторите си

Pan.bg 29 фев 2024 | 13:12 views (313) commentaries(0)
img Мила Едрева, Данаил Войков

Заради засилващата се агресия срещу инспекторите от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултура (ИАРА) е внесен доклад до министъра на земеделието с искане МВР да им даде по-големи правомощия, съобщи за БТА директорът на ИАРА д-р Николай Георгиев. По думите му вече е създадена работна група, която ще се занимава с темата, като първото ѝ заседание е насрочено за 12 март.

Исканията ни са няколко, обясни Георгиев. От ИАРА настояват инспекторите да имат правото да извършват принудително задържане, след което да отвеждат заловените бракониери до най-близкия участък на МВР. В момента нашите служители търпят нападения, било с думи или физически, но нямат възможност да реагират, обясни директорът на ИАРА.

За борбата с бракониерите Георгиев коментира, че такива случаи има всеки месец. В морето много често инспекторите се натъкват на мрежи, които не са маркирани. Освен това продължава и събирането на черна мида от нерегламентирани места. Този улов се предлага на заведения на по-ниски цени, но това е рисковано, обясни Георгиев. И подчерта, че тези миди не са преминали през пречистване в преработвателен цех, не им е направена и проверка от БАХБ.

ИАРА предприема доста крути мерки към нарушителите, които ловят миди по този начин, но проблемът е, че те работят и нощем, допълни Георгиев. Той посочи още, че този тип нерегламентиран улов се извършва на най-компрометираните места - на пристанищата, между корабите, във Варненското езеро. Там водата е с лошо качество, а мидите са филтърът на морето, те поемат всичко, а след това хората го консумират.

Повече информация тук:

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/627058-ot-agentsiyata-po-ribarstvo-iskat-poveche-pravomoshtiya-za-inspektorite-si

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка