Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: Морските дронове и дистанционно управляемите системи са бъдещето в развитието на сътрудничеството между ВМС на България и Белгия

Pan.bg 01 мар 2024 | 21:05 views (724) commentaries(0)
img Pan.bg

„Морските дронове и дистанционно управляемите системи са бъдещето в развитието на сътрудничеството между ВМС на България и Белгия“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който е на посещение в Кралство Белгия по покана на своя колега адмирал Мишел Хофман.

По време на визитата бяха обсъдени възможностите за военно-техническо и индустриално сътрудничество за развитие на способности в областта на отбраната между Република България и Кралство Белгия, като акцент бе поставен върху морския домейн с оглед на предоставяната до момента подкрепа за страната ни от белгийските военноморски сили.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Адмирал Ефтимов бе запознат на място с функциите, задачите и възможностите, които предоставя Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на НАТО за противодействие и обезвреждане на морски мини в Остенде.

Пред началника на отбраната бяха изнесени и презентации за кораби от типа „минен ловец“ клас „Трипартит“ и възможности за тяхната модернизация, както и ново поколение противоминни кораби с възможност за дистанционно откриване и унищожаване на морски мини.

В рамките на визитата бяха посетени държавни учреждения и институции с принос към сигурността и отбраната на Кралство Белгия, сред които са Центърът за военноморски операции и Междуведомственият морски команден пост.

Проведена бе среща и с водещи производители на високотехнологични продукти и роботизирани системи за нуждите на морската навигация и въздухоплаването, където бяха представени последно поколение решения за противодействие на технологии с потенциален разрушителен ефект, както и други продукти, произвеждани от местната отбранителна индустрия.

„Новата реалност в световен мащаб изисква по-мащабни инвестиции в отбраната, както и по-всеобхватен и гъвкав подход за общо финансиране на съюзните способности за възпиране и отбрана“, посочи адмирал Ефтимов при двустранните разговори.

Той представи предизвикателствата пред въоръжените сили на страните от Източния фланг на НАТО, вследствие на войната в Украйна, както и произтичащите допълнителни задачи по изграждането на стратегическата инфраструктура за приемане, настаняване и последващо придвижване на съюзни войски и за оказване на поддръжка от страната домакин.

Изтъкнато бе, че поуките от бойните действия следва да бъдат използвани при последващото развитие на доктрините и развитието на военните способности с наситеното използване на дронове и дигитални технологии.

Адмирал Ефтимов обърна внимание на изпълняваните от България ангажименти по синхронизирането на националните със съюзните отбранителни планове.

Той подчерта, че амбициозните планове, заложени в Програмата за развитие до 2032 г., надхвърлят 2% от БВП за разходи за отбрана, което условие нашата страна вече е изпълнила.

Официалната визита завърши с посещение на патрулен кораб клас „Кастор“, който е на въоръжение във ВМС на Белгия от 2014 г.

/www.mod.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: Морските дронове и дистанционно управляемите системи са бъдещето в развитието на сътрудничеството между ВМС на България и Белгия

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка